Ínyvitézek fegyverbe

2023.06.27. 08:40

Ismét gasztro-lovagokat keresnek Vásárhelyen

Munkatársunktól

A gasztro lovagi tornán csakis a középkorban már ismert alapanyagok használhatók. Archív fotó: Tábori Szilvia

A XIII. századi főzés, sütés hagyományait szeretné felkutatni és a mai igényekhez igazodva alkalmazni a vásárhelyi séf, Csáki Zsolt. Ezzel a céllal rendezi meg évről évre gasztro lovagi tornáját, ahol korabeli ételek készítésére és fakanalas viaskodásra várja a csapatokat. Az idei, sorban a nyolcadik Hód-tavi Gasztro-lovagi Tornát július 15-én, szombaton tartják ezúttal is a 47-es Szegedi út melletti MotoCross pályán a Hódtavi csata emlékművénél. 

Fotó: Tábori Szilvia

A csapatok reggel 8 és 12 óra között főznek, majd a zsűri értékel és átadják az arany-, ezüst- és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet. Elbíráláskor figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapattagok együttműködését, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, illetve küllemét. Három kategóriában, sültekkel, főtt ételekkel és tésztákkal lehet nevezni, amelyek csakis a középkorban ismert alapanyagokból készíthetők. A középkori piaci nyilvántartások alapján dolgozhatnak a séfek különféle húsokkal, tojással, tejtermékkel, számtalan fűszerrel, kölessel és hagymával például, de tilos használni a kávét, teát, paprikát, paradicsomot, kukoricát, vagy burgonyát.

A nevezési határidő július 13-a. További információ Csáki Zsolt főszervezőnél a [email protected] elektronikus levelezési címen kérhető.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában