Szegedi egyetemi hírek

2023.06.23. 10:40

Július közepén rendezik a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált

Albániából, Szerbiából, Szlovákiából és Törökországból is érkezik néptáncegyüttes a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amely július 12. és 16. között zajlik a városban. Hét nyilvános programot kínálnak a nagyközönségnek.

Koós Kata

Az első Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált még 1966-ban rendezték a napfény városában. 2009 óta a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány látja el a szervezési feladatokat kétévente, a köztes esztendőkben pedig a Martin György Néptáncfesztivált valósítják meg.

Július 12-én négy külföldi néptáncegyüttes érkezik a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra. Albániából a Labëria Néptáncegyüttes, Szerbiából a Vila Néptáncegyüttes, Szlovákiából a Jurošík Néptáncegyüttes, Törökországból pedig a Hasad Néptáncegyüttes. A külföldi vendégek mellett természetesen szegedi együttesek is színpadra lépnek: a Szeged Táncegyüttes, a Tiszavirág Néptáncegyesület és a Délikert Néptáncegyüttes.

A fesztiválnak három nap alatt hét nyilvános programja lesz. Július 13-án este fél hatkor indul a zenés-kosztümös felvonulás a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre a szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődik a megnyitó ünnepség zenével és tánccal. Ugyanezen a napon 20 órától rendezik a Kisszínházban a folklórestet, amelyen az együttesek bemutatják a programjukat. Erre a belépő ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyeket az IH Rendezvényközpontban lehet kérni. 

Július 14-én 18 órától a külföldi együttesek négy művelődési házba látogatnak el, ahol egy-egy órás műsort adnak. Az érintett intézmények a Kecskési, a Tömörkény István, a Petőfi-telepi és a Heller Ödön Művelődési Ház.

Július 15-én 19 órától a Nagyszínházban lesz a gálaműsor, ahol az együttesek legjobb számaikból adnak ízelítőt. A gála keretében a folklórest közönségének szavazatai alapján adják át valamelyik külföldi csoportnak a Szegedi Papucsért Alapítvány felajánlásából a Szegedi Arany Papucs Díjat.

Erre a belépő szintén ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyeket az IH Rendezvényközpontban lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában