Szegedi hírek

2023.06.30. 20:32

Szabadtéri szoborkiállítás a Wagner-udvarban

Temesvári művészek alkotásaiból nyílt szabadtéri szoborkiállítás a Wagner-udvarban. A tárlat augusztus 21-ig ingyenesen látogatható.

T. K.

Fotó: Karnok Csaba

SzegedTalálkozások címmel nyílt meg pénteken délután a Wagner-udvarban a Szegedért Alapítvány által szervezett szabadtéri szoborkiállítás. A Klauzál térről nyíló, mediterrán hangulatú udvarban minden nyáron ingyenes kulturális programokat kínálnak, az idei sorozat első állomása ez a tárlat. 

 

– Egész éven át nagy figyelmet és támogatást kap alapítványunk a szegedi polgároktól. Mi azzal köszönjük ezt meg, hogy ajándékként mindenki számára elérhető programokkal színesítjük a város kulturális kínálatának palettáját – fogalmazott Németh István, a Szegedért Alapítvány titkára. Kiemelte: a civil szervezet azon túl, hogy minden évben díjazza a legkiemelkedőbb szegedieket, művészeti alkotóműhelyeket is támogat pályázata révén. 

– Tudjuk azonban, hogy a legnagyobb ajándék az a művészeknek, ha tudásukat a nagyközönségnek is megmutathatják. Ezen a rendezvénysorozaton számukra is megteremtjük a bemutatkozási lehetőséget – tette hozzá. 

A pénteken megnyílt kiállításon tíz temesvári művész alkotásait lehet megtekinteni. A testvérvárosi kapcsolatok keretében létrejött tárlatot Szekernyés János művészeti író, helytörténész nyitotta meg, aki emlékeztetett: Te­mesvár most Európa kulturális fővárosainak egyike. 

– Programunkat ráadásul a szobrászat dominálja, amely azért is kiemelendő, mert a 20. század elejéig a városnak nem volt szobrászata. Rövid idő alatt ugyanakkor Románia egyik legnagyobb képzőművészeti központjává vált – mondta. 

A Szegeden kiállító alkotókról elmondta: legtöbbjük az absztrakt, nonfiguratív művészeti irányt képviseli, mivel azonban kapnak társadalmi megrendeléseket is, értik a figurációt is, tehát sokoldalú alkotók. 
 

Az udvaron kiállított szobrokat augusztus 21-ig lehet megtekinteni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában