Szegedi hírek

2023.06.13. 15:40

Tánczenéket játszanak az Ajándékkoncerten

Több száz diákot vezettek be év eleje óta a hangszerek és a klasszikus muzsika szépségeibe a Szegedi Szimfonikus Zenekar zenészei. Június 22-én az Új Zsinagógában muzsikálnak, július 1-jén pedig megnyitják a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri évadát. Az Ajándékkoncert idén a „Ma éjjel táncolnék” címet kapta.

Koós Kata

A Liszt-díjas karnagy ősszel 26. évadát kezdi a Szegedi Szimfonikus Zenekar élén. Fotó: Karnok Csaba

A városi közgyűlés tavasszal Gyüdi Sándort bízta meg újabb öt évre a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetésével. A Liszt Ferenc-díjas karmester így ősszel a 26. évadát kezdi a zenekar élén. 

Örülök és büszke vagyok, persze ez nagy felelősség is. Kötődöm a zenekarhoz, és motivációt is érzek a folytatáshoz 

– mondta el lapunknak. 

Az új ciklusban Dubóczky Gergely karnagy tölti be a vezető karmesteri pozíciót. 

Dubóczky Gergely egy tapasztalt, de még kellően fiatal és energikus karmester. Ő válik a zenekar művészeti tevékenységének meghatározójává. Ez nem jelenti azt, hogy én már nem dirigálok, csupán megújulást, új lendületet és ötleteket hoz. A bérletstruktúra nem változik, marad a Vaszy- és a Fricsay-bérlet 6 plusz egy koncerttel, és marad a két matiné bérlet is 4-4 koncerttel

 – részletezte Gyüdi Sándor.  

A szimfonikusok két fő játszóhelyük, a Korzó Zeneház és a Szegedi Nemzeti Színház év eleji zárva tartása idején sem lazsáltak. A Szegedi Kortárs Balett Concerto előadásával a Müpában léptek fel, majd Sepsiszentgyörgyön vendégszerepeltek. Több száz iskolást vezettek be a hangszerek és a klasszikus muzsika szépségeibe az Erdei kocsikázás Mozarttal elnevezésű programjukkal, amely során a gyerekek csatlakozhatnak a zenekarhoz, és szólamokat játszhatnak. 

Ősztől nemzetiségi nyelvi iskolákba visszük a programot, kihasználva azt, hogy vannak tagjaink, akik kiválóan beszélnek románul és szerbül, és szlovák iskolába is megyünk majd

 – közölte az igazgató. 

A bérletes évad a június 20-i és 27-i koncertjükkel zárul. Június 22-én az Új Zsinagógában adnak koncertet. 

Évtizedek óta játszunk jótékonysági koncerteken az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért javára. A műsor most kimondottan kapcsolódik a helyszínhez, ugyanis zsidó származású szerzők műveit, valamit Izraelhez kötődő darabokat játsszunk

 – mondta Gyüdi Sándor. Azt is elárulta, egy meglepetés szám is vár majd a közönségre, amelynek szólistája Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője lesz. 

Július 1-jén pedig az Ajándékkoncerttel nyitja a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri évadát. A közkedvelt hangverseny idén a „Ma éjjel táncolnék” címet kapta. 

Valóban tánczenék lesznek, ám klasszikus dallamok. A Diótörő szvit csupa tánctétel, ezt követi majd Borogyin Polovec táncok című szimfonikus darabja, majd Dvořák Szláv táncok sorozatából egy válogatás. A második felvonásban pedig Kodály Galántai táncok című művét és Ravel Boleroját játsszuk 

– részletezte a zenekar-igazgató. 

A szimfonikus zenekari bérlettel rendelkező minden néző jegyet kap az Ajándékkoncertre június 21-től a Korzó Zeneházban. Aki nem rendelkezik bérlettel, de szeretne jegyet, az [email protected] címen tud igényelni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában