Szárnyalhat a képzelet a vásárhelyi gyermekkönyvtárban

2023.07.10. 14:40

A bábjáték varázslata sok mindenre felkészít

Az eszköz nélküli mesehallgatásról, a bábjáték varázslatáról, a fantázia és a kreativitás összefüggéseiről mesélt lapunknak Diószegi Ágnes bábművész. A vásárhelyi könyvtárban ismét telt ház fogadta játékát a szünidei kézműves foglalkozások zárónapján.

T. Sz.

A szünidei kézműves foglalkozásokat Diószegi Ágnes mesejátéka zárta. Fotó: Pósa Lajos Gyermekkönyvtár

Vétek megfosztani a gyerekeket attól a mesehallgató transztól, amikor kipirult arccal átélik a történet minden mozzanatát

 – fogalmazott Diószegi Ágnes bábművész, aki Diónyi Színpadának mese játékával zárta a vásárhelyi gyermekkönyvtár kézműves foglalkozás-sorozatát. Ágit – mint mindig – ismét telt ház várta.

Megelevenedő képzelet

A szegedi bábszínház egykori tagja szerint van az embereknek egy rétege, akik felismerik a mesék, történetek fontosságát és tudatosan használják annak minden előnyét.

Amikor óvodákban játszom, magam is tapasztalom, amit az óvónők gyakran elmondanak, hogy a gyerekek nagy része nem kap esti mesét otthon. Minden készen tálalt a televízió és a számítógépes játékok révén, állandóan felgyorsult képek villognak a szemük előtt, folyamatos zörejben élnek. Megnőtt az ingerszintjük, gyarapodik azok száma, akik már nem képesek nyugodtan végighallgatni egy-egy mesét – mondta a szakember. Nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontos lenne, hogy a gyermek abba a bizonyos mesehallgatói transzba essen, amikor az arc kipirul, a pupillák kitágulnak, és a belső képzelet világban minden megelevenedik.

Mesék eszközök nélkül

Bábosként is egyre fontosabbnak érzi, hogy eszköz nélküli mesehallgatásban legyen része a gyerekeknek. Lehetőleg minél hamarabb és minél tovább.

Egy igazi mesemondó szavakkal fest képeket; önmaga is látja, beleéli magát a mesébe – mondta. Hozzátette, amikor magával tudja ragadni erre az útra hallgatóságát, azzal képzeletük erősödik, és minél nagyobb valakinek a fantáziája, annál nagyobb lesz a kreativitása is. A bábjáték egyszerre látható, tapintható és hallható; a költészet, a próza vagy éppen a zene eszközeivel hat az érzékszervekre. Egyesítve a művészetek sok-sok ágát.

Csudálatos dolgok történnek

Ám ezzel még koránt sincs vége: a kisgyerekeknek való bábjáték alkalmas arra, hogy felkészítse a gyerekeket a jövőbeli művészi értékek befogadására, és pedagógiai szempontból is fontos módszertani eszköz. Diószegi Ágnes szerint a bábjátékos varázslatot visz véghez, amikor a kezében megelevenednek a tárgyak, csudálatos dolgok történhetnek a zuhanástól kezdve a szárnyalásig, nincsenek fizikai korlátok.

Egy jó történet, a jól mozgatott bábok bevonják a nézőt, beleélik magukat az eseményekbe, együtt éreznek a történet szereplőivel. Nincs annál felemelőbb érzés, amikor a meséléssel megmozdítasz valamit, és egy csodálkozó gyerek hang megszólal: Na ezt nem gondoltam volna!

 – hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában