Szegedi hírek

2023.07.12. 10:34

A bábszínházban Pintyőke cirkuszigazgatót, a Pinceszínházban Kálnoky Lászlót keltette életre

A gyerekek gyakran üdvözlik Presits Tamást az utcán, a villamoson. A szülők ilyenkor azt kérdezik, hogy honnan ismerik a bácsit? Hát a Kövér Béla Bábszínházból! – vágják rá a lurkók. Hazánk egyik legmagasabb bábszínésze ugyanis a legkisebbek nagy kedvence. Ugyanakkor a most zárult évadban két előadásban a Pinceszínház közönségét is elvarázsolta.

Koós Kata

Az általa életre keltett bábokhoz különleges kapcsolat fűzi Presits Tamást. Az egykori Hétszínvirág című produkcióban Jegessel szteppelt a színpadon. Fotó: Török János

A Balaton-felvidékről érkezett Presits Tamás a napfény városába. Kis kitérővel, ugyanis a tapolcai gyermekkor után pályáját Budapesten kezdte, ahol igazi legendákkal együtt lépett színpadra. Ahogy fogalmazott, 15 éves korában, székesfehérvári szakközépiskolai évei alatt „fertőzte meg” egy életre a színház világa. Konkrétan a Kakukkfészek című előadás, amelyben Bujtor István játszotta az indiánt. Ezután a hajdani Nemzeti Színház, a mai Pesti Magyar Színház Színiakadémiáján tanulta a színészetet, és a Nemzetiben bontogatta szárnyait. Zolnay Zsuzsával, Drahota Andreával, Béres Ilonával, Sinkovits Imrével, Agárdy Gáborral játszott egy színpadon. 

2003-tól 14 évadon át a Békéscsabai Jókai Színház társulatát erősítette, közben a fővárosban szinkron- és színpadi szerepeket is vállalt, emellett három utazó színházzal járta az országot, sőt még vőfélykedett is. 

Felesége, Spergel Anna 2012-től a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulati tagja, a színészházaspár 2016-ban elégelte meg az ingázást, és állandó bázisul a napfény városát választották. Presits Tamás pedig csatlakozott a bábtársulathoz. 

– Korábban is báboztam már, például a Gulliver előadást. A Fogi Színházzal játszottam 16 évadot, jártuk az országot. Békéscsabán kesztyűbábos Süsü előadásban is szerepeltem. Éreztem, hogy van a műfajhoz affinitásom, érzékem és kellő alázatom is. Persze maradtam alapvetően prózai színész, már csak az alkatom miatt is – mondta mosolyogva a 195 centiméteres színész, aki hazánk legmagasabb bábosainak egyike. 

A paravánok magassága rendszerint 175 centiméter, így a klasszikus bábjátékok komoly fizikai kihívást jelentenek számára. Ám elmondta, cseppet sem bánja, ha görnyednie kell, a gyerekközönség öröme ugyanis minden kényelmetlenségért bőven kárpótolja. 

Az egyik legmaradandóbb élménye egy 15 évvel ezelőtti Süsü előadáshoz kapcsolódik. 

–  A 13. kerület művelődési házában a királyfit alakítottam a mesejátékban, aki eljátszotta, hogy elájult a párbajban. Kiterültem a színpad elején, mire egy kisfiú odasietett a nézőtérről, és belesúgta a fülembe: „figyelj, királyfi, most állj fel, és szúrd le azt az ocsmány sárkányt!” – mesélte nevetve. Az elmúlt hét évben a szegedi bábszínházba járó gyerekek szívébe is belopta magát játékával és énekével, ugyanis sokszor dalra is fakad a színpadon. Gyakran köszönnek rá az utcán. 

– A kettes villamoson például egy kislány mondta az anyukájának rám mutatva, hogy ott a Rigócsőr király. Legutóbb pedig a Vadasparkban köszönt rám egy kislány. Mókás szituációk ezek, mert mindig a gyerekek ismernek fel, a szüleik pedig kérdezik őket, hogy honnan ismerik a bácsit – mesélte. 

Az általa életre keltett bábokhoz különleges kapcsolat fűzi, egyik legkedvesebb bábja A kis boszorkány előadás Ábris hollója, a most zárult évadban pedig Pintyőke cirkuszigazgató állt legközelebb szívéhez. 

A színházkedvelő közönség azonban nem csupán a bábszínházban találkozhatott Presits Tamással. A Pinceszínházban februárban debütált a Sardar Tagirovsky által rendezett Miért éppen Genova? című előadásban, amely Csehov Sirályának egészen különleges feldolgozása. Majd az évad végén Varsányi Anna Gong című komédiájában keltette életre Kálnoky László költő karakterét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában