Helyi kultúra

2023.09.02. 08:40

Elkészült a Balástyáról szóló könyv

Megjelent és pár napja megérkezett „szülőfalujába” a Felsőtanyától Balástyáig című könyv, amelyet a falunapok alkalmával az ünnepi testületi ülésen mutatnak be hivatalosan. Ekkor vehető meg először, majd utána a könyvtárban és a Teleházban árusítják.

Imre Péter Géza

Pár napja megérkezett Balástyára a település történetét bemutató könyv. Fotó: Illin Klára

Mint már korábban röviden hírt adtunk róla, megjelent és megérkezett a nyomdából a Felsőtanyától Balástyáig című gyűjteményes kötet 300 példánya, amely a község történetét dolgozza fel. Bemutatóját a szeptember végi falunapok alkalmával az ünnepi testületi ülésen tartják meg.

Évtizedek óta emlegetett hiányosság volt a Balástya történetét bemutató könyv kiadása. A megjelent mű olvasmányos, különböző témákat felölelő, településünk kezdeti időszakáig visszanyúló, elsősorban levéltári kutatásokon alapuló kiadvány

 – nyilatkozta Ujvári László polgármester. Azzal folytatta: sajnos, több téma kimaradt, mert három szerző a megkötött szerződés ellenére sem írta meg a gazdálkodás, a vadásztársaságok történetéről, és a szokások, hagyományok változásáról szóló fejezeteket, valamint kimaradt a kötet végéről az archív fotók gyűjteménye.

Fontosnak tartom viszont megemlíteni, hogy a fellelhető dokumentumok alapján minden szerző a legjobb tudása szerint állította össze anyagát, így a 738 oldalas mű nagyon értékes összefoglalója településünk történelmének

 – mondta a polgármester, egyben megköszönve a szerkesztő, a szerzők és a nekik helyben segítők munkáját. A könyvben 13 tudós, kutató írása olvasható, a szerkesztői feladatokat Bárkányi Ildikó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese, főmuzeológusa látta el, és mindannyiuk legnagyobb segítsége a balástyai Illin Klára volt. 

Fotó: Illin Klára

A hiánypótló kötet megírása lektorálása, szerkesztése, a nyomdai munkák költsége összesen 6,35 millió forintot tett ki, így a megrendelt 300 példány darabonkénti ára több mint 20 ezer forintra jönne ki. A teljes büdzséhez a Hungarikum pályázat biztosított 3 millió forintot, és helyi önkormányzat további támogatásával a könyv ára 5500 forintba kerül majd. A falunapok után a könyvtárban és a Teleházban vásárolhatják meg az érdeklődők a Balástya históriáját tárgyaló kiadványt.

Az őstörténettől az 1990-es évekig a településünk életét bemutató kötetet örömmel nyújtjuk át a lakosságnak, az olvasóknak továbbadva ezzel az összegyűjtött ismereteket, hogy a következő generáció őrizhesse és őrizze meg az utókornak, esetleg később kiegészítve, bővítve azt

 – közölte zárásként Ujvári László.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában