Szegedi hírek

2023.09.05. 18:32

Évadot nyitottak a szegedi színházban – Galéria

Koós Kata

Az anyagi nehézségek ismertetésével kezdte az ülést Barnák László főigazgató. Fotó: Karnok Csaba

Barnák László főigazgató úgy fogalmazott, a Szegedi Nemzeti Színház társulata egyik lábával kilépett a Szegedi Szabadtéri Játékokról, a másikkal pedig már be is lépett a kőszínházi évadba. A keddi, évadnyitó társulati ülés elején az anyagi nehézségeket ismertette. Elmondta, az idei és a jövő évre is ugyanazt az összeget kapta a színház a minisztériumtól, mint amelyet 2020 májusában. Általános béremelés két éve volt utoljára, a szegedi közgyűlés pedig 50 millió forintot vont el a színháztól. Hangsúlyozta, az alacsony bérek miatt értékes szakembereket veszítenek el. Ezek az anyagi nehézségek eredményezték a tízszázalékos bérletáremelés szükségességét. 

Mi itt a színházban nem magunkért dolgozunk, nem a saját céljainkra termelünk, hanem az ország kulturális identitásának meghatározó intézményeként, a legnagyobb szabadtéri fesztivál szervezőiként és lebonyolítóiként évi mintegy 150 ezer jegyet értékesítő, kreatív alkotóbázisként szellemi-lelki tartalmat, szórakoztató kikapcsolódást kínálunk Szeged és környéke polgárainak és a városunkba utazó turisták tízezreinek, amiből a város és annak cégei is profitálnak

 – fogalmazott a főigazgató. Előrevetítette, hogy ebben az évben a kőszínházi és a szabadtéri jegybevétel összege meghaladja majd az egymilliárd forintot. 

Vagyis a körülbelül három és fél milliárdos költségvetésünk csaknem egyharmadát. Ez a kulturális területen kiemelkedő szám, ugyanakkor nem tudja pótolni a finanszírozási hiányt, mivel a kiadások is drasztikusan emelkedtek az elmúlt 2-3 évben

 – hangsúlyozta Barnák László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában