Szentes

2023.10.23. 17:00

A szabadság a legszentebb

Darók József

Fotó: Vidovics Ferenc

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Kossuth téren a szentesi ünnepség, majd a Rózsa Gábor téri ’56-os emlékműnél, a Büszkeségpontnál mondott beszédet Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

1956 büszkeség, öröm és dráma is számunkra – jelentette ki, hozzátéve: vannak tanulságai. 1956 azt üzeni nekünk, a szabadság a legszentebb dolog, és ezt csak az tudja igazán, aki rövidebb-hosszabb nem szabadságban élt, és azt, hogy becsüljünk meg minden korosztályt. 1956.október 23-a indig egy ünnepnap és egy fénypont kell, hogy legyen lelkünkben – fogalmazott a polgármester. 

Fotó: Vidovics Ferenc

1956-os kamaszok naplórészleteinek felhasználásával készült a Horváth Mihály Gimnázium 12. D. osztályának Ne add fel című műsora, amelyet zongorán kísért Majtényi András díszpolgár. Felkészítőjük és egyik közreműködő Csapiné Matos Ibolya volt.

A folytatásban városi kitüntetéseket adtak át, előbb a Szentes Városért Emlékérmeket. Ebben az elismerésben részesült Benedek Tibor, a Szent Erzsébet Katolikus általános Iskola testnevelés-biológia szakos tanára pedagógiai munkájáért, valamint a Szentesi Vízilabda Klub keretein belül a jövő generációjának nevelésében és egészségesebb életszemlétet kialakításában kifejtett tevékenységéért.

Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ vezetője intézményvezető a gyermekek, családok és egyedülálló idős emberek érdekében kifejtett elhivatott szakmai munkásságáért vehette át a Szentes Városért Emlékérmet. 

Két új díszpolgára van Szentesnek, és városi emlékérmeket is átadtak. Fotó: Vidovics Ferenc

Dr. Hetyei Erika pulmonológus, allergológus és gyermekgyógyász főorvos alázattal, hittel és szenvedéllyel végzett munkájáért, példamutató életútjával érdemelte ki az emlékérmet. Kertész Ákos, a Hangversenyközpont vezetője zenei munkásságáért, Szentes város közművelődésében végzett tevékenységéért kapta az elismerést.

Az általa vezetett Hangversenyközpont nemcsak Szentes, hanem a Dél-Alföld meghatározó zenei központjává nőtte ki magát, melynek működése során számos elismert nemzetközi és hazai művész jelent meg Szentesen.

Kőrösi Árpád Szentes város művészeti életében kifejtett tevékenységéért részesült a városi elismerésben. Ecsetjét szülővárosa és annak lakói iránti szeretet vezeti a vásznon.

A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club részére példamutató közösségi tevékenységükért, Szentes város hírnevének öregbítéséért adományozták az emlékérmet. A 30 éve működő egyesület tagjai 2022-ben 765 érmet szereztek a különböző versenyeken, melyből 105 magyar szenior országos bajnok cím is volt egyben.

Az ünnepség záró felvonásában két díszpolgári címet adtak át. Ezt az elismerést vehette át Mészáros Julianna nyugalmazott művelődési osztályvezető, az ifjúság nevelésében-oktatásában, valamint a művelődés területén kifejtett kimagasló munkásságáért. Pályafutása során kollégiumi igazgató, majd a városi tanács művelődési osztályának vezetője lett. 

Gombos Gyula ny. aneszteziológus főorvos rendkívül aktív szakmai pályafutása és életútja során elért kiemelkedő eredményeiért részesült a kitüntetésben. Tősgyökeres szentesi, tudását, elhatározottságát 55 éve állította a betegek szolgálatába a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában