Szegedi hírek

2023.10.12. 18:10

Friss Nobel-díjasát köszöntötte az egyetem és a város - Galéria, Videó

Az egyetem és a város is büszkén köszöntötte csütörtökön Szegeden a Nobel-díjas Karikó Katalint, aki kutatásait az első két évben a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte. A Dugonics téren hatalmas tömeg fogadta, sajtótájékoztatóján több mint 30 médium vett részt. A biokémikus megkapta Szent-Györgyi Albert egykori dolgozószobáját, képe pedig hamarosan Szeged legmagasabb épületét díszíti majd.

Timár Kriszta

Karikó Katalint hatalmas tömeg és vastaps köszöntötte a Dugonics téren. Fotó: Gémes Sándor

Nagyon köszönöm, hogy ennyien eljöttetek 

–  ez volt az első, meghatottságtól elcsukló hangon elmondott mondata Karikó Katalinnak, miután a szűnni nem akaró vastaps után meg tudott szólalni az őt köszöntők előtt. A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal frissen kitüntetett tudós csütörtökön kora délután érkezett meg a Szegedi Tudományegyetem főépülete elé, ahol sok százan várták. Elsőként Rovó László, a SZTE rektora köszöntötte virágcsokorral, mellette ott volt Botka László polgármester, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Fendler Judit kancellár és Salgó László, Csongrád-Csanád vármegyei főispán is. Miközben a téren állók tapsa továbbra sem szűnt meg, Karikó Katalin odament a szegedi egyetem másik Nobel-díjas tudósának, Szent-Györgyi Albertnek a szobrához, mellette állva köszönte meg ezt a kedves fogadtatást. Mint mondta, 50 éve ebben a városban kezdte meg egyetemi tanulmányait, itt ment férjhez és itt született meg a gyermeke is.

 

Minden jó, ami velem történt, Szegeden történt 

– mosolygott.

Az egyetem és a város is büszke Szeged Nobel-díjasára

A nyilvános fogadás után a Rektori Hivatal dísztermében ünnepi ülést tartottak a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus tiszteletére. Rovó László rektor beszédében felidézte a Covid-19 járvány miatt a világot ért traumát, és azt, hogy az orvosoknak az első időszakban azt kellett megtapasztalniuk, milyen a betegekkel szembeni tehetetlenség.

Karikó Katalin nélkül nem ment volna

 – tette hozzá. Bejelentette: Szent-Györgyi Albert korábbi dolgozószobáját, amelyet az egyetem eredeti berendezésével együtt megőrzött a Dóm tér 8. szám alatt, átadják Karikó Katalinnak. A szoba kulcsát, ahonnan Szent-Györgyi elindult átvenni Nobel-díját és ahova az ünnepség után vissza is tért, át is adta a kutatónőnek. 

 

Szeged városa büszkén köszönti itthon 

– mondta Botka László polgármester, aki ezt követően idézett abból a gratuláló könyvből, amelyet a városházán nyitottak Karikó Katalin számára, és amelyben már több ezer üzenet van. Azt is bejelentette, hogy az Újszegeden álló 17 emeletes házra, amely a város legmagasabb épülete, hamarosan felfestik Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin arcképét. 

Szegedi kollégáival akarta megünnepelni díját

A Nobel-díj bejelentését követő sajtótájékoztató után kutatótársam, Drew Weissman kollégáival elment ünnepelni. Én viszont hazamentem, és most eljöttem hozzátok. Hiszen itt vannak egyetemi csoporttársaim és tanáraim – kezdte beszédét az ünnepi ülésen Karikó Katalin, aki 2 évig volt kutatója az SZBK-nak. Hangsúlyozta, nem akart annak idején sem elmenni Magyarországról, most is hazajön, amikor csak teheti. – Kisújszállás és Szeged a két város, amelyekbe szerelmes vagyok, boldog életet éltem itt

 – tette hozzá. 

Karikó Katalin a nap ezt követő részében sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók előzetesen elküldött kérdéseire, az eseményen mintegy 30 sajtóorgánum képviseltette magát. Az első kérdésre, miszerint hogyan kezeli ezt a nagy érdeklődést, mosolyogva azt mondta: még nincs gyakorlata, hiszen ez az első Nobel-díja. Beszélt ezek után arról, hogyan tudott anyaként és kutatóként is helyt állni. Mint mondta, jól kell férjet választani, hiszen párja volt az, aki apasági szabadságra ment és az is, aki lányukat a bölcsődébe is beszoktatta. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem tudja, tett-e volna ilyen felfedezéseket, ha Szegeden marad.

Sikerének titka, hogy hitt magában

Az is lehet, hogy akkor valaki más jött volna erre rá, de az is, hogy itt fejlesztettük volna ki ezt a technológiát 

– mondta. Szegedről való távozása egyébként még többször visszatért a beszélgetésben.

Szerintem az nem gond, ha valaki elmegy valahonnan. A mesében is sok hős elindul a hamuban sült pogácsájával, aztán ha rá van szorulva, olyasmiket is meg tud tenni, amiket korábban nem is gondolt volna 

– fogalmazott. De azt is elárulta, ő minden negatív eseményből tanulni tudott – abból is, amikor elbocsátották és abból is, amikor lefokozták. Saját sikerének titkát például abban látja, hogy tudott hallgatni saját megérzéseire.

Ha van egyvalaki, aki hisz bennem, hiába mondják mások, hogy az hülyeség, én ebbe az egy emberbe kapaszkodok

 – magyarázta.

Arra a kérdésre, mi motiválja majd a Nobel-díj után, Karikó Katalin azt mondta, egy kutatónak sosem az elismerés a célja, hanem hogy megértsen valamit.

Ha a rangra, presztízsre koncentráltam volna, nem azt csináltam volna, mint amivel idáig eljutottam. Egy díj elérése egyébként sem lehet cél, hiszen arra nincs befolyásom. Arra viszont van, hogy mit kutatok 

– magyarázta. Elárulta azt is, hogy a díjjal járó pénzt oktaásra és a fiatalok tanulmányainak, kutatásainak segítésére szeretné fordítani.

A kutatásait egykor Szegeden kezdő Nobel-díjas tudós délután egyetemistákkal találkozott és beszélgetett, este pedig ünnepi séta indul a Dugonics térről a Dóm térre, ahol aztán birtokba is veszi szegedi dolgozószobáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában