Szegedi hírek

2023.10.08. 19:30

Ötödik alkalommal főztek a szegénykonyháért - Galéria

Harmincnál is több csapat ragadott fakanalat a Mátyás téren, ételüket pedig bárki megvehette, hogy a ferences rendház szegénykonyháját támogassa. Az ízletes ételek mellett szórakoztató programok, borok és véradás is várta az érdeklődőket.

Kiss Anna

Fiatalok, felnőttek és idősek együtt tettek azért, hogy működjön idén is a szegénykonyha. Fotó: Török János

Beköszöntött az október, így ismét megnyitott a Mátyás tér 26. szám alatt az Alsóvárosi Ferences Plébánia és a Szeged Alsóváros Kultúrájáért Alapítvány által működtetett szegénykonyha, ami a hajléktalan emberek éhségét igyekszik csillapítani napi egy tál meleg vacsorával egészen májusig. Annak érdekében, hogy idén is zökkenőmentesen működjön a konyha, ismét Szent Ferenc jótékonysági főzést szervezett a templom előtti téren a Szia kávézó.

Hunyadi Anna, a Szia tulajdonosa, a vasárnapi jótékonysági esemény szervezője lapunknak elmondta, az elmúlt években is jelentős összefogás övezete a programot, de idén most különösen sokan csatlakoztak a kezdeményezésükhöz. Híre ment ugyanis annak, hogy veszélybe került a konyha működése, a rendházba érkezett új lelkipásztorok pedig nem igazán tudták hogyan tudják megoldani a problémát, kitől lehet segítséget kérni.

Elárulta, eddig sosem volt annyi főzőcsapat, mint most, 32-nél lezárták a jelentkezést, hiszen ha további regisztrációkat fogadtak volna, akkor nem lehetett volna elférni a téren, tartottak attól, hogy a piknik elveszíti családias báját. De nemcsak a főzőcsapatok voltak aktívak, hanem a cégek is, rengeteg felajánlás érkezett a tombolára, és többen a fellépésüket is felajánlották, hogy színesítsék a programot. Még Badacsonyból is érkezett felajánlás, 80 palack bort ajánlott fel az egyik borászat, hogy borfesztivál-hangulat alakuljon ki – tette hozzá.

A szervező elmondta, minden becsületkasszára ment, így a csapatok által készített ételt is mindenki annyiért vette meg, amennyit szánt rá, valamint az árusoknál is adománygyűjtő dobozok voltak kihelyezve. Az egyik standnál karkötőket lehetett vásárolni egy kislánynál, aki az összegyűjtött pénzzel szintén a szegénykonyhát segítette.

Az igen szelesre, borongósra forduló idő sem szegte kedvüket a szegedieknek. Volt kreatív gyereksarok, minifoci, rézfúvós koncert, bábszínház, tombola és tortaárverés is, sőt a véradásra is lehetőség volt a Mátyás téren. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában