Szegedi egyetemi hírek

2023.10.27. 11:00

Portugáliai rakétaépítő versenyre készülnek a hallgatók

Rakétaépítő projekt zajlik a Szegedi Tudományegyetemen, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. Az egyetem bármely karáról lehet jelentkezni a csapatba, folyamatosan várják az új tagokat.

Koós Kata

A hallgatók a felkészülés során kreditet is kapnak a projektben való részvételért. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló SZTE Skywalkers elnevezésű rakétaprojekt hosszútávú célja a hallgatók fejlesztésén és motiválásán túl az, hogy megoldjon egy általános, a légkörvizsgálatot érintő problémát – tájékoztatott az SZTE közleményében.

A ballonok 70 kilométeres távolságba nem tudnak felmenni, a műholdak pedig nem tudnak ilyen alacsonyan vizsgálni, tehát van a légkörnek egy olyan rétege, amelyet jelenleg nem tudunk kutatni. Ebből következett az ötlet, hogy mi lenne, ha építenénk egy hibrid hajtású rakétát, amivel fel tudunk menni a légkörnek ebbe a rétegébe és vizsgálódni tudunk 

– részletezte a projekt célját Pappné Sziládi Katalin, az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet docense.

A projektben résztvevő hallgatók jelenleg a portugáliai EuRoc rakétaépítő versenyre készülnek, amelyre egész Európából érkeznek egyetemi csapatok. A szilárd hajtóanyagos versenyszámban, a 3000 méteres magasságot megcélzó kategóriában méretik majd meg magukat.

A versenyre hasznos tervet is kell vinnünk. Ezt egy mérőműszer formájában valósítjuk meg. A csapatunk három fő részlegből áll: a szoftveres, az elektronikai és a műszaki egységből. Mindegyiknek több kisebb alrészlege van. A részlegvezetők feladata, hogy a különböző részfeladatokat összegyűjtsék és továbbítsák felém, illetve a többi csapatvezető felé. Ezeket utána mi rendszerezzük, ellenőrizzük, dokumentáljuk, és úgy küldjük be a versenyre 

– mondta el Tatai Ákos, az SZTE Skywalkers csapatvezetője.

A feladat összetettsége miatt több területet is le kell fednie a folyamatosan bővülő csapatnak, ezért például a Mérnöki Kar hallgatói mellett informatikusokra, jogászokra és média szakos egyetemistákra is szükség van. 

A következő évben terveik szerint egy lengyelországi versenyen is elindulnak majd a szegedi hallgatók. A végcél egy komoly kutatási bázis kialakítása, amelybe hazai és nemzetközi szakértők is bekapcsolódhatnak. 

A 2022 ősze óta működő csapatba az egyetem bármely karáról lehet jelentkezni. Szinte bárkinek találnak feladatot, aki részt szeretne venni a misszióban. A csapat minden lezárt oktatási félév után frissül, hiszen a végzett hallgatók elköszönnek, helyükre újonnan belépők érkeznek. 

 Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában