Szeged

2023.11.09. 18:55

Fiatal alkotóknak adtak esélyt – Galéria

Koós Kata

Petőfi-versek ihlették a Szegedi Kortárs Balett Lánglelkű című háromfelvonásos táncszvitjét.  Fotó: Török János

Pénteken mutatja be a Szegedi Kortárs Balett a Petőfi Sándor életműve ihlette Lánglelkű című háromfelvonásos táncszvitet. A társulat vezetői elmondták, öt kortárs zeneszerzőt kértek fel a Petőfi 200 emlékév keretében arra, hogy írjanak Petőfi öt verse által inspirálva egy-egy zeneművet kimondottan a Szegedi Kortárs Balett számára. A zeneművek mindegyikére más-más fiatal koreográfus készített koreográfiát. 
 


Echéry-Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója a csütörtöki főpróbán a produkció kapcsán az esély szót hangsúlyozta. Juronics Tamás művészeti vezetővel idén éppen három évtizede vezetik a társulatot. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy immár az a dolguk, hogy esélyt adjanak a fiatal alkotóknak, koreográfusoknak, zeneszerzőknek. Juronics Tamással nagy tisztelettel emlékeztek meg az együttest alapító Imre Zoltánról, aki a napokban ünnepelte volna 80. születésnapját, és akitől a társulat fiatal tehetségeket támogató szellemiségét, küldetését eredeztették. 

A produkció a Szegedi Szimfonikus Zenekarral együttműködésben valósul meg, a zenekar végig színpadon van. Gyüdi Sándor az országban egyedülállónak minősítette az elő- adást, ugyanis kortárs élőzenés produkció jelenleg kizárólag a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar együttműködésében jön létre hazánkban. 

 A zenei megszólalás, a színpadi látványvilág és a mozgás együtt teremti meg a művészi hatást

 – emelte a zenekar-igazgató, majd hozzátette, a fiatal komponisták zenei szempontból nagyon értékes és különböző kompozíciókat alkottak. Van olyan zenemű, amelyben a hangszerek hagyományos módon szólalnak meg, akad azonban olyan kompozíció is, amelyben egészen különleges megszólaltatási módokat kell a zenészeknek alkalmazniuk, például vonóval kell ütőhangszeren játszaniuk. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában