Szeged

2023.11.07. 08:20

Ingyenesen vetítik Baka István vers-videóit a Belvárosi Moziban

Koós Kata

A Belvárosi Mozi is csatlakozott a szegedi költő életművét népszerűsítő kezdeményezéshez. Archív fotó: Kuklis István

2020-ban, Baka István halálának huszonötödik évfordulóján a költő tisztelői és barátai, a Baka István Baráti Kör tagjai indították útjára azt a kezdeményezést, amely a Szegeden élő és alkotó költő lírájának minél szélesebb körben való megismertetését tűzte célul. 

Szegedi magánemberek és vállalkozások finanszírozták annak a Baka István és Martin Heidegger találkozása a Molnár és a Tápai utca sarkán című kötetnek a megjelenését is, amelyben 15 szerző – Magyarországról, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Erdélyből – osztotta meg egy-egy rövid írásban valamelyik Baka-vershez kapcsolódó élményeit. A kötet a Bevezetés a Baka-univerzumba alcímet kapta, és az alkotók nem titkolt célja volt, hogy az olvasók kedvet kapjanak a Baka-versek olvasásához. 

A folyamat következő állomásaként november 15-én a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében 16-tól 22 óráig folyamatosan vetítik a költő verseire épülő zenés vers-videókat. A vetítés idején bárki bármikor beülhet, elmerülhet Baka költeményeinek világában. Belépődíj nincs. A vetítést megelőzően a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, Tóth Károly és Bakos András újságíró tart bevezetőt.

Baka István szegedi költő idén lenne hetvenöt éves. 1995-ben bekövetkezett halála óta lírája egyre ismertebb és elismertebb. A szegedi Virág Cukrászda is meglepetéssel készül Baka István születésének évfordulójára. A cukrászda falára felkerül Baka István portréja, és az asztalokon, elvihető lapon olvashatják a vendégek Baka Istvánnak a Virág cukrászdáról írt, vidám hangulatú versét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában