Helyi kultúra

2023.11.05. 09:30

Olasz Filmfesztivált rendez a Belvárosi Mozi

Három kortárs olasz filmet tekinthet meg a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal november 7-től a szegedi Belvárosi moziban a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén. Kedden a 84 éves Pupi Avati rendezte Dante lesz műsoron, szerdán az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmjét, A parancsnokot vetítik, csütörtökön pedig Laura Luchetti Szép nyár című alkotása lesz látható.

Koós Kata

Emberségből jelesre vizsgázik a vásznon A parancsnok című film címszereplője, Salvatore Todaro kapitány. Fotó: Belvárosi Mozi

A Dante című olasz filmmel kezdődik kedden 19 órakor a szegedi Belvárosi Mozi Olasz Filmfesztiválja. A 84 éves Pupi Avati rendezte film 1350-ben játszódik. Giovanni Boccaccio azt a megbízatást kapja, hogy Firenze városától jelképes kártérítésként vigyen el tíz aranyforintot Beatrice nővérnek, Dante Alighieri lányának, aki Ravennában, a Santo Stefano degli Ulivi kolostorban apáca. Dante 1321-ben, száműzetésben halt meg, miközben híre az Isteni színjáték népszerűségének köszönhetően mindenhová eljutott. Életének utolsó húsz éve igen nehéz körülmények között telt, folyamatosan menekülnie kellett és különböző nemesi udvarokban keresett menedéket. Boccaccio Firenzétől Ravennáig követi végig Dante útjának egy részét. Ugyanazokban a kolostorokban, ugyanazokban a falvakban, ugyanazokban a várakban száll meg, ugyanazoknak a könyvtáraknak a kapui nyílnak meg előtte és a feltett kérdései, valamint az azokra kapott válaszok alapján rekonstruálja Dante életét, amelyet neki köszönhetően mi is megismerhetünk.

A Dante című filmben Giovanni Boccaccio utazása során tárulnak fel az Isteni színjáték alkotója életének titkai. Fotó: Belvárosi Mozi

A valós eseményeket feldolgozó A parancsnok (Comandante) november 8-án 19 órakor lesz látható. A második világháború elején Salvatore Todaro az olasz királyi haditengerészet Cappellini tengeralattjárójának a kapitánya. 1940 októberében, miközben a tengeralattjáró az Atlanti-óceánt járja, az éjszaka sötétjében kirajzolódik egy kikapcsolt fényű, belga felségjelzésű kereskedelmi hajó, a Kabalo sziluettje, amely hirtelen tüzet nyit a tengeralattjáróra és annak olasz legénységére. Rövid, de heves csata bontakozik ki, amelyben Todaro ágyúlövésekkel elsüllyeszti az ellenséges hajót. Ekkor a hajóskapitány egy történelmi jelentőségű döntést hoz: meg kell menteni az óceán közepén a biztos vízbefulladásra ítélt 26 belga matrózt, és a tenger törvénye szerint a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell vinni őket. Hogy a fedélzetre vehesse a matrózokat, három napig a tengerfelszínen kénytelen hajózni, miáltal a tengeralattjáró láthatóvá válik az ellenséges erők számára, amivel saját és emberei életét is kockáztatja.

A Szép nyár helyszíne a végtelen lehetőségeket kínáló Torino 1938-ban. Fotó: Belvárosi Mozi

November 9-én 19 órakor pedig a Szép nyár (La bella estate) című alkotást vetítik. A történet helyszíne Torino 1938-ban. Ginia számára, aki nemrég költözött vidékről a városba, úgy tűnik, a jövő végtelen lehetőségeket kínál. Mint minden vele egykorú lány, ő is szeretne szerelmes lenni, és egy fiatal festőművész személyében meg is találja a szerelmet. A bohém Torinó művészekből álló társaságát Amelia segítségével fedezi fel, hogy a kicsit idősebb, érzéki és kihívó Amelia nem hasonlít senkihez, akivel Ginia eddigi élete során találkozott, és hatására a lány megkérdőjelezi korábbi meggyőződéseit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában