Régi szép minták elevenednek meg munkáin

2023.11.06. 14:40

Vadkörtefa tüskéin kötött Gregusné Marika

Tábori Szilvia

Gregus Ferencné Marika alkotásai a vásárhelyi könyvtár olvasótermében még megtekinthetők. Fotó: Tábori Szilvia

A kézimunka szeretete Gregus Ferencné Marika egész életét végigkísérte. Mint aktuális bemutatkozása apropóján a vásárhelyi könyvtárban lapunknak mesélte: már kisgyerekként foglalkoztatta a kézimunkázás gondolata, máig emlékszik, amikor vadkörtefa tüskéin kezdett el kötögetni, méteres fonallal. Látva próbálkozásait, édesanyja megtanította a technikára, kesztyűt és necchálót készíteni, nagynénje segítségével pedig a háló befűzésével ismerkedett.

Akkoriban nehéz volt szerezni bicikliküllőt is, de az lett végül a kötőtűm 

– mondta. Később az élet, előbb az iskolás évek, majd a gyermeknevelés elsodorta szeretett hobbijától. 

Fotó: Tábori Szilvia

Ám amikor nyugdíjba mentem azt vallottam, nem halok meg, amíg vásárhelyi hímzést meg nem tanulom. Megragadott a szülővárosomhoz köthető hímzés, amely változatos mintáival, egyszerűségében is lenyűgöző 

– mondta.

Az Art Pagony Művészettörténeti Önképzőkör három tagja – köztük Gregusné Marika – november közepéig a könyvtár olvasótermében még látogatható tárlaton mutatja meg alkotásait. Ormos Zsuzsanna képzőművész úgy fogalmazott Marika munkáiról: mind azt bizonyítják, hogy mélységes tisztelettel és igyekezettel hímezte a szép régi mintákat. Vásárhelyi szőrhímzés, a rábaközi tájegységre jellemző minta, úri hímzés, komádi, karádi minták, és egy nagyon szép beregi keresztszemes mintával készített munkájának is örülhetünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában