Helyi kultúra

2023.12.08. 19:02

Erőt meríthet Csongrád az elmúlt 100 évből

A városi rangját az évszázadok alatt többször elveszítő, majd mindig visszaszerző Csongrád idén ünnepli 100. évfordulóját újbóli várossá válásának. A 100 éve újra város Csongrád című rendezvényen a Művelődési Központban ünnepelték a kerek születésnapot, ami nem csak a múltidézésről szól, a jövőnek is üzenetet hordoz.

Darók József

Régi fotók és dokumentumok idézik fel a várossá válást. Fotó: Darók József

Nagyon komoly történelme van Csongrádnak, de az elmúlt száz év azért különösen fontos és intő, mert ez a mi életünk, és ez adhat erőt a jövőre nézve. Gondoljunk csak arra, hogy háború forrongása, társadalmi változás, rendszerváltozás, természeti csapások vannak a csongrádiak mögött az elmúlt száz esztendőben

 – fogalmazott ünnepi beszédében Bedő Tamás polgármester, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy ebből a 100 évből 17-et a város vezetőjeként töltött. Azt kívánta, maradjon meg a lendület a továbbiakban is, és a jövő döntéshozói azt tartsák szem előtt, amit 1923-ban az alakuló ülésen, hogy ne a pillanatnyi nehézségeket nézzék, mint 1879-ben, amikor nagyközséggé váltak, hanem a város hosszú távú érdekeit.

Fotó: Darók József

A Tisza ékköve – Csongrád, ezt a címet adta műsorának a Csongrádi Csűr-Broadway Színpad. Prózában, versben és zenében még hasonló szép gondolatokat és érzeteket felsorakoztattak születésnapos városukról. Ünnepi összeállításukban többek között Juhász Gyulától és Csongrád száz éve született írójától, Várkonyi Istvántól is válogattak részleteket, valamint Komlósi János is előadta írását. 

Kovács Sándor, a Tari László Múzeum történész-muzeológusa A 100 éve (is) város című előadásában az 1923-ban rendezett tanácsú várossá válás előzményeit is részletesen tárgyalta. 

A díszteremben egy kamarakiállítás mutatja be régi fényképek és dokumentumok reprodukciói segítségével 1849-től Csongrád várossá alakulását és elmúlt 100 esztendejét. Kiállították a Csongrádi Ujságból az 1923-as polgármester-választásról tudósító és a megválasztott Tóth Istvánt bemutató korabeli cikkek másolatát, a városi birtokos lakosság indítványát a rendezett tanács megszüntetéséről, illetve Faragó Mihály bírónak belügyminisztériumhoz címzett, a rendezett tanács visszaállítását kérelmező levelét. Fekete-fehér fotók teremtik meg a visszaemlékezés bensőséges hangulatát, mesélnek a harmincas, negyvenes és hetvenes évek Csongrádjáról, a téeszesítésről és a rendszerváltás előtti évekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában