Szegedi hírek

2023.12.14. 21:15

Hagyomány és szív feszül egymásnak – Galéria

Koós Kata

A mosoly országa operett premierjét pénteken tartják. Fotó: Karnok Csaba

Vajon képes-e az igaz szerelem világok közti falakat lebontani? Van-e határa egy szerelmes szív áldozatvállalásának, és ha igen, hol húzódik? Milyen sors várhat egy idegen földbe ültetett virágra? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ A mosoly országa című operett meséjének közönsége. Lehár Ferenc saját maga által legjobbnak minősített művét pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban. Liza, a bécsi tábornok arisztokrata lánya és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmének története pazar látványvilágban bontakozik ki a Nagyszínház színpadán – győződtünk meg erről a csütörtöki sajtófotós próbán.

A Papp Janó által tervezett jelmezek kiválóan érzékeltetik a bécsi palota pezsgős poharak koccintásától hangos báltermeinek könnyedségét, lágyságát, üde eleganciáját, ahol az osztrák úrikisasszony és a kínai herceg szerelme még pajkos, felhőtlen, az akadályokkal vakmerően dacoló, reményekkel és álmokkal teli szívekben bontakozik. Ezzel szemben a pekingi, második felvonást a vörös és arany súlyos tradíciókkal terhelt árnyalati uralják, ahol az ellentétek kiéleződnek, és a különböző kultúrák feloldhatatlan valósága könyörtelen éket ver a szerelmesek közé. A látványt vetített animációk erősítik, ahol még az agyaghadsereg gigantikus katonái is feltűnnek.

A zeneirodalom első operettje, amely nem boldog végkifejlettel zárul. Azonban az út, amely a tragikus döntésig elvezet, dúskál a humorban és a varázslatos dallamokban. A főszerepeket kettős szereposztásban Kónya Krisztina és Máthé Beáta, valamint Balczó Péter és Turpinszky Gippert Béla alakítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában