Helyi kultúra

2023.12.11. 16:20

Két makói csapat a tajvani filmolimpián

A Makói Videó- és Művészeti Műhely idén két csapattal is nevezett a tajvani ifjúsági filmolimpiára – az egyik az iskolai zaklatásokról, a másik az emlékek fontosságáról forgatott kisfilmet. Hogy milyen eredményt érnek el, az a hét végén derül ki.

Szabó Imre

A forgatás egy pillanata. Fotó: Makói Videó- és Művészeti Műhely

A filmolimpiát most rendezték meg tizedik alkalommal; a makói fiatal filmesek negyedszer vesznek részt rajta, és egyszer már előfordult, hogy két csapatot is nevezett a videóműhely. A versenyen mindig általános, középiskolás és egyetemista alkotócsoportok vesznek részt szerte a világból. A versengés szigorú szabályok szerint zajlik: mindegyik társaságnak ugyanaznap, 10 óra alatt kell elkészíteni egy 3 perces rövidfilmet úgy, hogy abban szerepeljen 3 előre megadott motívum – ezek idén a fejfedő, a békejel és a vállveregetés voltak. A kész filmet digitális formában kellett eljuttatni Tajvanra vasárnap.

 Mi a zaklatást választottuk kisfilmünk témájául. Úgy gondoljuk, erről keveset beszélnek, pedig fontos

 – árulta el két makói diáklány, Nagy Mira és Szőke Adél. 

Az opusz szereplőinek barátnőiket: Zsótér Annát és Lovász Biankát kérték fel. Előbbi azt a lányt alakítja, aki diáktársai bántalmazásai miatt magába fordul, utóbbi pedig azt, aki a segítségére siet.

Arra szeretnénk biztatni a bántalmazottakat, hogy ha kell, kérjenek támogatást, a többieket pedig arra, hogy álljanak azok mellé, akiket zaklatás ér 

– mondták. Az operatőri munkát Kanton Bonifác vállalta.

A másik csapat a lapunkban már bemutatott Csonka Zétény vezetésével látott munkához. A forgatásban a deszki Musical Színház három tagja, Janó-Szegi Eszter Luca, Kiszely Attila és Nagy Levente volt segítségére. A helyszín Zétény otthona volt, a kisfilm ugyanis egy egyszerű kanapéról, a hozzá kapcsolódó emlékekről szól. És azzal ér véget, hogy a főhős elköltözik otthonról.

Ne felejtsük el, honnan jöttünk 

– összegezte számunkra az alkotás üzenetét. Hozzátette: alighanem kevesen gondolnak bele, hogy az emlékek felidézésére egy egyszerű bútordarab is alkalmas lehet.

A fiatal filmesek mentora, Czibolya Kálmán ezúttal sem vett részt a filmek elkészítésében – már csak azért sem, mert az alkotásokat elbíráló zsűrinek maga is tagja. Az, hogy miként szerepeltek a Makói Videó- és Művészeti Műhely ifjú filmesei, a hét végén fog kiderülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában