Szegedi egyetemi hírek

2023.12.18. 13:38

Nyílt napot tartottak a bölcsészkaron –Galéria

Óriási érdeklődés övezte a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának nyílt napját. Szakos standokkal és miniórákkal is várták a középiskolásokat.

Koós Kata

Zsúfolásig telt az Auditórium Maximum az általános tájékoztatón, amelyet Kasik László dékánhelyettes tartott. Fotó: Karnok Csaba

Kasik László, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának oktatási dékánhelyettese köszöntötte az érdeklődő diákokat és szülőket a hétfői, kari nyílt napon. Elmondta, a szegedi bölcsészkart nem csak a hazai, de a nemzetközi felmérések is a legjobbak között tartják számon. Ismertette az idei és a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárás legfőbb változásait. Többek között, hogy a szegedi bölcsészkaron immár csak az anglisztika, az angol nyelv és kultúra osztatlan tanár, a régészet és a pszichológia szakok esetében kötelező előfeltétel az emelt szintű érettségi. Felhívta arra is a résztvevők figyelmét, hogy a megszerezhető ötszáz pontból száz úgynevezett intézményi pont, amelyeket nem csak különböző versenyeredményekkel tudnak megszerezni a felvételizők, hanem az egyetemek által szervezett tevékenységek is pontot érnek. Például a régészeti tanszék esetében a nyári és őszi gyakorlatok. 

Összességében a felsőoktatási felvételi eljárás abba az irányba változott, hogy minél jobban meg tudja mutatni valaki, hogy miben jó a középiskolában, és ezt a jót pontokra és százalékokra válthassa, be tudjon jutni a vágyott szakra

 – mondta Kasik László. 

Az általános tájékoztató után a középiskolás diákok bepillantást nyerhettek abba, hogy milyen egy egyetemi kurzus. Több mint hatvan minióra közül választhattak a legkülönbözőbb témákban, mint például az orosz rap és rock, Shakespeare állatkertje, a streaming-háború vagy éppen a gyilkosságokból történő tanulás. 

A szakos standoknál a konkrét képzésekről kaphattak széles körű tájékoztatást a diákok, a Tanulmányi Osztály standjánál pontszámítást végezhettek, a Hallgatói Önkormányzat részlegén pedig az ösztöndíjakról, szolgáltatásokról, kollégiumokról kaptak információkat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában