Bullás Mária alkotásaiból nyílt tárlat a Szent-Györgyi Albert Agórában

2023.12.15. 22:00

Üveggel és ecsettel visz harmóniát a világba – Galéria

Üvegfestményekből, ikonokból, táblaképekből és tiffany-tárgyakból nyílt sokszínű kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában. Bullás Mária számára az üveg, az ecset és a szó egyaránt eszközök arra, hogy a világot szebbé tegye.

Koós Kata

Az üveg olyan, akár a lélek – vallja Bullás Mária. Fotó: Gémes Sándor

 

Az üveg olyan, mint a lélek. Ha tiszta, átengedi a fényt

 – ez a gondolat, párhuzam volt Bullás Mária legfőbb szempontja legkedvesebb alapanyagának megválasztásakor. 

Az üvegfestő művész nyugdíjas korában kezdett el teret keresni a lelkében lobogó alkotóvágynak, vagy ahogyan ő fogalmazott, játszani. Több utat is talált gondolatai és érzelmei kifejezésére, amelyek mindegyikén kitüntetésekkel méltatták. A szegedi születésű alkotó 1999-ben sajátította el az üvegfestés alapjait, egy évvel később Jószai Sándor vezetett be az ikonfestésbe. Több képzőművészeti alkotását zsűrizte már az Ipaművészeti Lektorátus, irodalmi munkásságát Krúdy-érmekkel, arany- és díszoklevelekkel, külödíjakkal ismerték el. 

Táblaképei és üvegfestményei egyaránt nyugalmat és szépséget sugároznak szemlélőjükre, nem ritkán gondolatébresztő szimbolikát rejtenek. Ikonjai a lélek legmélyebb rétegeit érintik, ahogyan verseivel is a világ szebbik, az ember jobbik oldalát igyekszik megragadni és hangsúlyozni. 

Mindenekelőtt a harmóniát szeretném közvetíteni. A korszakaim folyamatosan változnak. Volt, hogy a gésák világa ragadt magával, utána a tiffany technika vonzott. Törtem az üveget, és közben arra gondoltam, hogy a világot így kellene formálni, valami szépet teremteni. Én a magam örömére alkotok, ha pedig másnak is át tudok adni ebből az örömből, akkor még boldogabb vagyok

 – mondta el lapunknak az alkotó, akinek tervei szerint tavasszal jelenik majd meg második kötete, amely verseket és prózai szövegeket egyaránt fog tartalmazni. 

Bullás Mária azt is elmondta, képei és költeményei kölcsönösen hatnak egymásra. Hol a képzőművészeti alkotásai szolgáltatnak ihletet egy-egy verséhez, máskor pedig valamelyik költeménye kíván fizikai formát ölteni egy-egy táblaképben vagy üvegfelületen. 

Képzőművészeti alkotásaiból pénteken nyílt szemet és lelket gyönyörködtető tárlat a Szent-Györgyi Albert Agórában, amely hatvan művén keresztül mutatja be Bullás Mária sokrétű alkotói munkásságát. A kiállítást Kisimre Ferenc publicista nyitotta meg, aki a kiállító tagtársa a Somogyi-könyvtár Íróklubjában. Az ünnepség fényét Mészáros János furulya-játékával emelte. 

Úgy gondolom, hogy ebben az adventi időszakban a legjobbkor kerül sor erre a bemutatkozásra. A legrövidebb nappalok és a leghosszabb éjszakák szürke burokba öltöztetik környezetünket, Bullás Mária színes, szemet gyönyörködtető tárgyai viszont fényt árasztanak felénk

 – méltatta a kiállítót Kisimre Ferenc. 

A kiállítás január 27-ig megtekinthető. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában