Helyi kultúra

2024.01.26. 15:40

A nép ügyvédjére emlékeztek Makón - Galéria

Könyves-Kolonics József politikusra, országgyűlési képviselőre, a szegények ügyvédjére emlékeztek pénteken délelőtt Makón, születésének 140. évfordulóján. A szerény ünnepséget az emléktáblájánál rendezték – annak a háznak a falán látható, amelyben lakott.

Szabó Imre

A szerény ünnepségen Könyves-Kolonics két dédunokája, Mészáros József és Tibor is részt vett. Fotó: Szabó Imre

A koszorúzás előtt Mészáros József, Könyves-Kolonics dédunokája mondott beszédet; keresztnevét egyébként előtte tisztelegve kapta. Elmondta többek között, hogy dédapja Nagylakon, egy nyelvileg és kulturálisan sokszínű városban született, vér szerint nem is magyar családból – elkötelezettsége mégis rendíthetetlen volt a haza és a nemzet iránt. Ügyvédi karrierje Nagylakon indult. Makóra azt követően került át, hogy Trianon után nem volt hajlandó felesküdni a román királyra. 

 

Első itteni javaslata volt, hogy a város vásárolja meg az egykori püspökkertet. Ebből alakították ki az egykori Horthy, jelenleg Petőfi parkot

 – emlékeztetett. Arról is szólt, hogy nem csupán cikkeivel, politikai munkásságával és a rászorulók segítésével szolgálta a közjót: közvetlenül a második világháború után, már idősen, személyesen járta a vidéket, hogy újjászervezze a szétzilált közigazgatást. Egy ilyen alkalommal még az is megtörtént, hogy Kiszomboron másodmagával fosztogatókat kergetett el.

A koszorúzást követően Szikszai Zsuzsanna könyvtár- és múzeumigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykori országgyűlési képviselő József Attilával is jó barátságban volt. Nem csak a költészetről, de a fiatal költő mindennapi gondjairól is gyakran beszélgettek. 

Ilyenkor gyakran előfordult, hogy a poéta zsebébe csúsztatott néhány bankót, és azt mondta, valamelyik ügyfele küldi, mert nagyon tetszett neki az egyik verse

 – idézte fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában