Helyi kultúra

2024.01.29. 17:30

A Petőfiben mutatják be a Brigádnaplót

Néhány éve, amikor Szentesen forgatott, Szőke András kezébe került egy furcsa, egyedi album, mégpedig a Petőfi Szálló és Komplexum szocialista brigádnaplója. Belelapozott, és rögtön filmet látott benne. A végeredményt Brigádnapló címmel február 5-én és 6-án a szentesi nézők láthatják először, hol máshol, mint a Petőfi komplexumban létesült színházban.

Darók József

Izgalmas múltidézés Szőke András új filmje. Fotó: Brigádnapló

A küllemében is a '70-es éveket idéző, kortörténeti dokumentum egy középkori kódexhez hasonló díszítésekkel, rajzokkal és különleges bejegyzésekkel örökítette meg a brigádok életében bekövetkező fontos eseményeket és kihívásokat. Ez a naplóvezetési szokás a ’70-es, ’80-as években élte virágkorát. Ebben az időben még a legkisebb, akár 5-6 fős üzemekben is brigádokat alapítottak a dolgozók. Mindez hamarosan filmen is megelevenedik, a szentesi származású Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, Karinthy-gyűrű kitüntetéssel elismert színész, a magyar underground filmkészítés egyik legismertebb alkotója vetett rá szemet. Éppen előző, részben a Petőfi épületében felvett A delelő obsitos és a fekete bárány című alkotásának forgatása idején jutott el hozzá az eredeti brigádnapló.

 Nagyon beindította a fantáziámat ez a különleges kortörténeti dokumentum, hiszen szentesiként már a lapozgatása közben is megelevenedtek előttem ezek a furcsa, izgalmas korabeli események, hogy például a tiszai híd megépülése vagy egy gyár, a Kontakta megnyitása hogyan hatott a brigád dolgozóinak életére

 – tudtuk meg Szőke Andrástól, a film rendezőjétől.

 Megjelennek itt olyan, a korszakra egyedileg jellemző fogalmak is, mint a hiánygazdaság, akadozó áramellátás, hiánypótlás, egyéni vállalások. Ezeket a kihívásokat pedig sokszor úgy oldják meg a brigádok tagjai, amit én leginkább az alábbi fogalommal tudok jellemezni: kelet-európai kreativitás

 –fogalmazott Szőke András.

Az ötletből csakhamar megszületett egy játékfilm, Mészáros Zoltán produceri segítségével. A korabeli konyhának autentikus helyszínt találtak a környékben. A múltidézés azonban inkább eszköz, mint nosztalgia, segítségével aktuális példahelyzeteket ismerhetünk meg, melyet a rendezőre jellemző szatirikus hangvétel tesz mélyen átérezhetővé.

A feledhetetlen filmélményt Szőke András rendezői és színészi bravúrjain kívül számos hazai kiválóság garantálja. Többek között Reviczky Gábort, Szarvas Józsefet, Györgyi Annát, Fábry Sándort, Badár Sándort, Gáspár Tibort, Zelei Gábort, Vida Pétert, Kautzky Armandot és Bede Róbert mesterszakácsot is megnyerte a filmnek.

A díszbemutatót február 5-én, hétfőn 18 órakor tartják a Petőfi komplexumban létesült Tóth József Színház és Vigadóban, utána a Petőfi Caféban találkozhatnak az alkotókkal. A vetítés ingyenes, jegyeket a színház pénztárában lehet hozzájutni keddtől. A nagy érdeklődésre való tekintettel lesz egy vetítés másnap, 6-án is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában