Szegedi hírek

2024.01.15. 17:09

Időutazás – kiállítás Schmidt Andrea fotóművész képeiből a Somogyiban

Delmagyar.hu

Fotó: Schmidt Andrea

A Délmagyarország egykori fotóriporterének alkotásait csodálhatja meg a közönség a Somogyi-könyvtárban. A kiállításban többek között portrékból és szemet gyönyörködtető tájképekből látható válogatás. A tárlat megnyitójára 2024. január 18-án került sor Kisimre Ferenc író, újságíró közreműködésével.

A Délmagyarország napilapnál, mint fotóriporter és fotórovat vezető dolgoztam 33 évet. A feladatom igen változatos és kihívásokkal teli volt. Itt eltöltött időre csak azt tudnám megemlíteni, hogy mindig sok kreativitást igényelt és kitartást a kollégákhoz pedig szoros baráti kapcsolat fűzött. Idehaza és külföldön több önálló kiállításom volt már. A Magyar Sajtófotó Pályázaton is részt vettem, ahol díjat is nyertem. Legutóbb a 40 év fotói – Magyar Sajtófotó Kiállítás 1981–2021 című kiadványban jelentek meg munkáim, ami az 1981– 2021. évi magyarországi történéseket foglalja össze. Találkoztam politikusokkal, írókkal, hétköznapi hősökkel és sportolókkal. Ők mind valamit megmutattak nekem amire büszkék lehetünk.

 – mondta Schmidt Andrea.

Schmidt Andrea már hetedikes korában tagja volt az iskolai fotószakkörnek, első fényképezőgépét Winnetou-kártyák eladásából befolyt zsebpénzéből vette. Első munkahelyén, a DÉLÉP üzemi lapjánál főként építőipari technológiákat fotózott, például a panelházak építését és a nagyszínház felújítását. Ezt követően került a Délamagyarországhoz, ahol fotós témái kiszélesedtek: Sporteseményeket, ünnepeket, kulturális programokat kapott lencsevégre, valamint egyaránt megörökített a világ, az emberi élet szépségeit és tragédiáit is. Számos közéleti személyiségről készített portrét, így például Ennio Morriconét és Lékó Pétert is lefotózta egy közös sakkjátszma közben.

A kiállítás 2024. február 27-ig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában