Helyi kultúra

2024.01.22. 20:10

Régészek kapták a Közművelődési díjat Csongrádon

Az egykori csongrádi földvár kutatásában elért eredményeikért két régész-muzeológust tüntettek ki a Közművelődési díjjal a magyar kultúra napján rendezett ünnepségén. Polgármesteri dicséreteket, valamint a Kultúra mecénása-díjat is átadták.

Darók József

A közművelődés terén kiemelkedően teljesítő munkatársakat díjazták. Fotó: Darók József

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A csongrádi ünnepi műsorban, a régi galériában először Túri Attiláné emlékezett meg nemzeti imádságunk történetéről és a kultúra jelentőségéről.

Ezt követően Bedő Tamás polgármester városi elismeréseket adott át. A képviselő-testület 2022 januárjában döntött a Közművelődési díj létrehozásáról. Ezzel a díjjal azon személyeket és közösségeket ismerik el, akik közösségi munkájukkal és a közéletben való részvételükkel hozzájárulnak Csongrád közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez. 

Fotó: Darók József 

Az önkormányzat úgy határozott, hogy a 2023-as évben megosztott Közművelődési díjat adományoz Szalontai Csaba, Szalontai Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Régészeti Intézet régésze, valamint Borsódi Martin, a Tari László Múzeum régész-muzeológusa részére. A két szakember közreműködésével 2022 végén történelmi jelentőségű megállapodás jött létre a két intézmény között. Céljuk Csongrád avar kori földvárának lokalizálása volt. A vár kérdésével az elmúlt száz esztendőben jóformán minden helytörténész foglalkozott, mivel a város nevét is a Feketevárból eredeztetik, az itt élők identitásának, múltról alkotott képének szimbólumáról van szó. 

2022-ben Borsódi Martin kezdeményezésére geofizikai kutatások kezdődtek a földvár feltételezett helyén, a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve. Ehhez a kutatáshoz csatlakozott a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti intézete Szalontai Csaba vezetésével. Az intézet LIDAR felmérést folytatott a területen. A lézer alapú távérzékelő rendszer alkalmazása hely- és tudománytörténeti jelentőségű eredményeket hozott: sikerült lehatárolni egy földvár körvonalait a Baross Gábor rakpart-Bökény Alj út-Ék utca háromszögben. A csongrádi várkutatást országos publicitás kísérte. A Feketevár-projekt azonban ezzel még nem ért véget, a két muzeológus a következő hónapokban további roncsolásmentes vizsgálatokat és régészeti feltárásokat tervez a területen, mert tárgyi bizonyítékokkal is alá szeretnék támasztani az eddigi eredményeket. 

Fotó: Darók József 

Az ünnepségen polgármesteri dicséretben részesültek a közművelődés terén, a könyvtárban, a művészeti élet területén kiemelkedő munkát végző munkatársak. Elismerték Vastag-Szepesi Dóra kulturális referens, Dávidné Simon Irén, a Csemegi Károly Könyvtár tavaly nyugdíjba vonult munkatársa, Farkas Andrea, a Tari László Múzeum munkatársa, aki tavaly éppen húsz esztendeje lett a munkaközösség tagja. Szintén polgármesteri dicséretet vehetett át Orvos-Kiss Éva művelődésszervező, a Művelődési Központ és Városi Galéria munkatársa.

A rendezvényen adják át hagyományosan a művelődési központ által alapított Kultúra mecénása-díjat is a város kulturális, művészeti életét kiemelkedően támogatóknak. Ebben az évben az InterFrost Kft.-nek ítélték oda az elismerést, a cég a városi majális, a gyereknap és a borfesztivál megvalósításához nyújtott támogatást.

A magyar kultúra ünnepe az E föveny a szülőföldem című zenés irodalmi műsorral, a Faludy György Irodalmi Műhely összeállításával zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában