Helyi kultúra

2024.02.01. 20:47

A szívet és a gyomrot célozza a színház legújabb bemutatója – Galéria

Koós Kata

Épített díszlet helyett csupán bútorok és kellékek szimbolizálják a történetbeli helyszíneket.

Fotó: Gemes Sandor

Ruhát mos, asztalt terít, havat söpör, szőnyeget suvickol Fekete Gizi, Jászai Mari-díjas színművésznő a színpadon a Szegedi Nemzeti Színház legújabb produkciójában. A házvezetőnői teendők közepette pedig sorra adja a gyomrosokat nem csak történetbeli partnerének, az írónőnek, de a közönségnek is. Ehhez Emerencként eszköze korántsem ökle, hanem kíméletlen őszintesége az emberről, az életről, az elmúlásról.

Színész és szerep nagy találkozásának lehet tanúja a Szabó Magda regényéből színpadra adaptált Az ajtó című színmű közönsége. Erről a csütörtöki sajtónyilvános próbán győződtünk meg, a premiert pénteken tartják a Kisszínházban.

Épített díszlet helyett csupán bútorok és kellékek szimbolizálják a történetbeli helyszíneket, hogy a fókusz egy pillanatra se terelődjön el a színészek játékáról és a mély tartalomról. Barnák László rendező úgy fogalmazott, Szabó Magda történetbeli házvezetőnője, Emerenc monológjai szíven ütik az embert.

 Hogy ki mit visz haza ebből, mire csodálkozik rá, vagy mivel tud egyetérteni az élete adott szakaszában, az alapján dől el, hogy ki hány ajtót fog kinyitni az előadás végére. Bízom benne, hogy nagy ajtócsapkodások lesznek 

– mondta. Kitért arra is, hogy az előadásban megjelenő szituációk bárki számára ismerősek lehetnek.

Mindannyiunkat ér veszteség, mindannyian elkezdünk valakihez kapcsolódni, kialakul valaki felé egy vonzalom, ami átalakul bizalommá. Ez egy olyan érzelmi hullámvasút, ahol a libikóka egyik és másik oldalán is adunk és kapunk pozitívat-negatívat. Erről szól a életünk, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz és ők hozzánk. Hogy hogyan merjük átadni magunkat, milyenek az ajtók, amelyek mögött ott vannak a vágyaink, a titkos dolgaink. Ez mind bele van kódolva ebbe az előadásba 

– részletezte a rendező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában