Honvédmenház: ahol a veteránokról gondoskodtak életük alkonyán

2024.02.21. 14:57

Az 1848-as agg honvédekről nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban

Sérült és elszegényedett egykori katonák életét, az 1870-es években megnyílt Honvédmenház történetét, a veterángondozást mutatja be péntektől a Tornyai-múzeum új kiállítása.

Tábori Szilvia

Már épül az egykori Honvédmenház mindennapjait bemutató vándorkiállítás. Fotó: Tábori Szilvia

A Kossuth Lajos elfogyott regimentje című kiállítás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után magukra maradt és elszegényedett katonáknak épült Honvédmenházról és veterán gondozásról szól. A bentlakásos intézménybe 1873. márciusában költözött be az első lakó, majd követték őt társai; olykor sajnos olyan ál-honvédek is, akik a csalással szerezték meg a támogatási lehetőséget.

Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus, a Tornyai János Múzeum munkatársa lapunknak elmondta, hogy kezdetben nyolcvan, később már százötven rászoruló, beteg honvédet láttak el életük alkonyán. A budapesti bentlakásos intézményben szigorú rend szerint éltek, szerény, ám rendezett többágyas szobákban elszállásolva. Az 1910-es években ott lakott a Hódmezővásárhelyről elszármazott Schweiger Mór őrmester is, akit Plohn József ugyancsak megörökített egykor. A makói születésű, hódmezővásárhelyi fotográfus ugyanis a 19. század utolsó és a 20. század első éveiben megörökítette az 1848-as honvédeket.

 Fotó: Tábori Szilvia

Az I. világháború idején már az összecsapásokban megsérült katonákat szállásolták el a menházban. Az utolsó szabadságharcos honvéd 1928-ban hunyt el, vele tulajdonképpen lezárult az intézmény addigi története, amely 1944 augusztusában bombatalálatban megsemmisült, és soha nem épült újra

 — hangsúlyozta Bernátsky Ferenc.

A mintegy húsz tablóból és számos dokumentum másolatból álló kiállítást február 23-án, pénteken nyitják meg és egészen március 10-éig látogatható lesz a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában