Medve testvér, a gyermekkor hű társa

2024.02.07. 16:18

Ha átpördül a hinta: Mackóhét a vásárhelyi könyvtárban

A mackós mesék sikere a gyerekeknél továbbra is töretlen. De még jobb, ha újat is lehet tanulni a szelíd medvékről. Tudják ezt jól a vásárhelyi gyermekkönyvtárban, ahol a Mackóhét foglalkozásaira várják a csoportokat.

Tábori Szilvia

Mackókkal telik a hét a vásárhelyi gyermekkönyvtárban. Még lehet csatlakozni. Fotó: Tábori Szilvia

A mackók iránti gyermeki rajongást segítségül hívva tart játékos ismeretterjesztő foglalkozásokat a héten a Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtára. Egymásnak adják a hatalmas kétszárnyas ajtó kilincsét az óvodás és kisiskolás csoportok; szerda délelőtt éppen első osztályosok ámultak a kalandos medve történeteken. 

Fotó: Tábori Szilva

A mackó a gyermekkor örök és az egyik legkedvesebb klasszikusa, számtalan irodalmi alkotás ihletője. A 3-5 évesek máig nagyon szeretik például Marék Veronika Boribon sorozatát, vagy Kormos István Vackor meséjét, hasonlóan a kortárs írók történeteihez

 – nyilatkozta lapunknak a foglalkozást vezető gyermekkönyvtáros, Gyulafalviné Vereczkei Györgyi. Hozzátette azt is: a mesékre felfűzve beszélgetnek a medvékhez köthető népi hagyományokról, a természettel együtt élő, annak változását figyelő és értő eleink szokásairól. Az ismeretterjesztés jegyében. Azt a  szerda délelőtti csoport egyik kísérője. Asztalos Noémi, a vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának könyvtárosa is megerősítette kérdésünkre, hogy a még különösen kíváncsi és nyitott 6-7 évesek fogékonyak az új ismeretekre, sőt kifejezetten igénylik. 

Fotó: Tábori Szilva

Az iskolai könyvtárban a legkisebbek rendszeresen kérik, hogy olvassak fel nekik mesét. Ám nem elégszenek meg ennyivel, beszélgetünk a történetről, rákérdeznek egy-egy kifejezésre, a történet valamely összetett részére. Vágynak az információkra

 – hangsúlyozta Asztalos Noémi. Az első osztályosok az első félév végére megismerkednek az abc-vel, már boldogulnak a rövid szövegekkel, így a Liszt-iskola legfiatalabb diákjai is csatlakoztak a könyvtár Kulcs az olvasás programjához. A szerda délelőtti foglalkozáson átvették Vig Balázs Ha átpördül a hinta című könyvét, amelyet talán már egyedül fognak elolvasni. Csakúgy mint a nagyok, akik már a könyvtár legvastagabb és legnehezebb könyveit is elbírják.

Fotó: Tábori Szilva


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában