Online színházi premier a könyvtárban

2024.02.07. 08:40

Szerelmi négyszög Valentin-napra

Újdonságot, méghozzá online színházi premiereket kínál szolgáltatásai között a Csemegi Károly Könyvtár. Az Ady Endre szerelmeiről szóló darabot a Madách Színház videotárából éppen Valentin-napra tűzték műsorra.

Darók József

Ady Endre és szerelmei a könyvtárban elevenednek meg. Fotó: Madách Színház

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Madách SzínpadON című online programsorozat könyvtári partnerprogramja keretében kerül a csongrádi színházkedvelők elé. 

Együttműködést kötöttünk a színházzal, aminek keretében ingyenes vetítési lehetőséget kínálnak. Egyébként ezek az előadások egyénileg is megtekinthetőek, a Madách Színház videotárában díjfizetés ellenében bárki számára elérhetőek

 – magyarázta Illés Péter, a könyvtár igazgatója érdeklődésünkre.

Fotó: Madách Színház

Akik azonban élni szeretnének a díjmentes online színház lehetőségével, regisztráció nélkül megtehetik február 14-én, jövő szerdán 17 órától a csongrádi könyvtárban. Az elmúlt hetekben az intézmény felhívást tett közzé, amelyben három premierelőadásra hívták fel a figyelmet, elsőként azt tűzik műsorra, amelyikre a legtöbb emoji reakció érkezik. Ezek a művek nem színházi előadások, hanem kifejezetten online közvetítésre született új filmprodukciók, amelyek a Madách Színházban 2020 tavaszán indultak.

A Csemegi-könyvtár szavazásán végül Nyáry Krisztián Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei című film-szín-játéka került ki győztesen, ezt vetítik le Valentin-napon. A szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett szerző online előadásra készült műve az idősödő költőóriás életének talán leginkább szeretetéhes korszakát idézi meg, legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában.

 

Szerelmi négyszöget jár körbe a darab, és történetük még izgalmasabb, ha tudjuk, valós személyekről van szó: Ady és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta. A 84 perces darab főszerepeit jól ismert színészek játsszák: Ady szerepében Nagy Sándort, Lédaként Botos Évát, Zsuka megformálójaként Kakasy Dórát, Csinszkaként pedig Kelemen Hannát láthatják a nézők, Horgas Ádám rendezésében.

A többi online premiert, a Karinthy szerelemeiről szóló A két egyetlen és az Emberszag című drámai naplót is tervezik vetíteni, az első bemutató sikerétől függően – tudtuk meg a bibliotékában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában