Helyi kultúra

2024.03.09. 20:00

A csücsürt ünnepelték Makón – Videó

A csücsürfesztivállal nyílt meg az idei hétvégi turistacsalogató rendezvények sora Makón. A névadó honfoglaláskori ételt meg is lehetett kóstolni, közben hagyományőrző programok várták a látogatókat.

Szabó Imre

– Olyan tésztás étel, mint a derelye, a különbség annyi, hogy nem édes, hanem sós ízű, a tölteléke pedig darált hús – mutatta be a szombaton, a makói Makovecz téren rendezett második makói csücsürfesztivál névadó csemegéjét Ferenczi Józsefné. A Gerizdesi Nyugdíjas Klub vezetője hozzátette: a város hagyományaira tekintettel ezt a honfoglalás kori étket sok hagymával ízesítik. Makón szerinte minden asszony tudja, hogyan kell készíteni – egyébként egyszerű és hamar megvan. 

A rendezvényen ezt meg is lehetett kóstolni, az idősklub négy asszonya ugyanis készített belőle bőven. Ugyanúgy fűszeres öntettel – fokhagymással vagy újhagymással – kínálták az érdeklődőknek, mint tavaly. A különbség annyi volt, hogy előtte ki is sütötték. Aki megkóstolta, kivétel nélkül azt mondta róla: különleges és finom.

Makón ezzel az egy napos rendezvénnyel kezdődött az idei fesztiválszezon. A megnyitón Farkas Éva Erzsébet polgármester, Nagy Gábor, a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke, valamint a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének alelnöke, Molnár Viktor köszöntötte a jelenlévőket. Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta, szeretnének a városban minél több érdekes hagyományt feléleszteni és bemutatni egyrészt a helybeliek szórakoztatására, másrészt a turisták ide csalogatására. Megismételte, hogy a mostani első fesztivált követően szórakoztató hétvégi programok sorozatát fogják rendezni helyi civilekkel, vállalkozókkal összefogva egészen az őszi hagymafesztiválig. És újra elmondta: március 24-én délelőtt 10 órakor megnyílik a Hagymatikum új részlege. Ezt be is lehet majd járni. 

A Maros-parti városnak a fesztiválszezon nyitányával szerencséje volt, hiszen az elmúlt napok esőzéseit követően szombaton végre szép idő volt. Aki elment a rendezvényre, végignézhette a kirakodóvásárt, köztük a helyi kézművesek portékáit és persze vásárolhatott is belőlük. Felléptek néptáncosok, voltak kézműves bemutatók, lehetett kézműveskedni, ki lehetett próbálni népi játékokat,vagy például a csuhézást, a kereten szövést és paraszt kaskötést. 

A legérdekesebb alighanem a jurta volt, amit a helyszínen építettek fel a Bökény Népe nemű ősmagyar hagyományőrző egyesület tagjai.

– Ez hivatalosan egy nemezsátor, bár valójában pokrócok és takarók fedik – tudtuk meg az apátfalvi Szalamia Jánostól, az egyesület elnökétől. A tagok készítették néhány éve, a fa kivágásától és gőzöléséig, a bőr szegecseléséig, a tartóövek szövéséig. Átmérője öt méter, 3 méter magas, és bár vékonyabb lécekből áll, nagyon masszív, akár fel is lehet mászni rá. Szélnek, esőnek egyaránt ellenáll. 

Szalamiának egyébként szombaton az apátfalvi faluházban lesz kiállítása az általa készített fém és fa eszközökből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában