Szentiványi Attila ikonosztáza látható Vásárhelyen

2024.03.05. 09:00

Az egész teremtett világ az ikonfestő segítségére siet - (videó)

Egy teljes, szigorú szabályok szerint készített ikonosztáz, képfal látható néhány hétig a vásárhelyi művelődési központ emeletén. Az alkotó, Szentiványi Attila ötven éve foglalkozik ikonfestéssel.

Tábori Szilvia

A Szentiványi Attila által készített ikonosztáz március végéig a BFMK emeletén látható. Fotó: Tábori Szilvia

Bár manapság sokan szeretnék megmagyarázni az ikonok világát, ám Szentiványi Attila úgy véli, ez képtelenség. Az ikon Isten valóságos megjelenésének, aláereszkedésének a helye és főként a keleti ortodox egyházak szentképe. Nem csupán egy szépen megfestett alkotás, az emberek földi és égi kapcsolatát segíti. Ez a fő feladata, amelyet kétezer éve sikeresen teljesít. 

Fotó: Tábori Szilvia 

Ikonosztáz az emeleten

Az alkotó tíz évesen próbálkozott először ikon festéssel, hat évvel később már a Képzőművészeti Alap lektorátusával zsűriztette munkáját. Lassan ötven éve készíti alkotásait, ahogy ő fogalmazott: hittel, szívvel, alázattal. Néhány hétig a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első emeletén láthatóak különleges képei.

Ráadásul egy teljes, szigorú szabályok szerint készült ikonosztázt, a görögkeleti, görögkatolikus templomok szentélyét a templomhajótól elválasztó, képekkel ellátott képfalat is kiállított. 

Szeretném visszahozni a képek tiszteletét, ez az egész munkásságom és a mostani kiállításom fő üzenete

 – nyilatkozta lapunknak az alkotó. Majd arról mesélt, ikonfestő édesapja mellett lényegében egész gyermekkorát ez határozta meg. 

Fotó: Tábori Szilvia 

A teremtett világ

Az ikonfestéshez csakis természetes anyagokat használnak, az egész teremtett világ az alkotó segítségére siet – magyarázta az ikonfestő. A festékek ásványi porokból készülnek, a fa, a vászon a növényvilágot, az enyv, a tojás, a sellak, az ecsetek mókusszőre az állatvilágot képviselik.

Az alkotás a fa megmunkálásával kezdődik, amit legalább 35-50 munkafázis – alapozás, rajzolás, aranyozás, festés és lakkozás – követ. A képeken nincs téri mélység, a megjelenített figuráknak nincs tömegük, síkba lapított árnyképek, mert nem evilági testi mivoltukban ábrázolják őket, hanem a transzcendens világban való létezésüket akarják felcsillantani a hívő előtt.

Szigorú szabályok szerint

Az ikonosztáz vagy képfal ma is szigorú szabályok szerint készül. Egyebek mellett az is kötött, hogy az ikonosztázok soraiba mely képek kerülhetnek: a legfelső sorban például tizenkét próféta képe látható; legfelül középen Jézus a kereszten, a kereszt alatt Istenanya és Szent János apostol áll. A képfalon az apróbb díszítő képekkel együtt több mint 48 kép található.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában