Újságírót és a polgármestert is vendégül látott az igazgató

2024.03.07. 16:20

Csülök sült Mórahalom új kemencéjében – Galéria, Videó

Arany T. János

Próbaképpen befűtötte Duka Félix igazgató az Aranyszöm Rendezvényház új kemencéjét, és csülköt sütött benne. Fotó: Gémes Sándor

Duka Félix, az idén huszadik jubileumát ünneplő Homokháti Sokadalom alapító-szervezője, és az Aranyszöm Rendezvényház igazgatója csütörtök délelőtt gyújtós hasogatásával kezdte a munkát. Befűtötte Mórahalom és a rendezvényház új kemencéjét, amiben csülköt készített pékné módra. Míg az étel a kemencében pirult, a korábban szakács végzettséget is megszerző igazgató elmondta, a munka már szerdán elkezdődött, a hagyományos recept szerint először meg kell főzni a csülköt és hagyni kell a főzőlében kihűlni, utána következhet a sütés.

A legfontosabb a kemence befűtése. Ahhoz érteni kell. A sütés előtt egy-másfél órával be kell gyújtani. Először 300 fokra felfűtjük, majd 250 foknál betesszük az ételt. Lassan hűl ki és jól tartja a hőt 

– magyarázta. A négybe vágott krumplit hagymával, lilahagymával és sóval keverte össze, majd a csülökkel együtt sütötte. Egy csomag félbevágott fokhagyma is belesült az ételbe. Aki szereti, ezzel külön ízesíthette a csülköt. Az étel remekül sikerült. A séf nem követte el azt a hibát, amit a legtöbben: nem szárította ehetetlenre a húst. A bőre kívül ropogósra pirult, alatta lágyan omlott a zsír, majd következett a szaftos, puha hús.

A gasztrotörténeti eseményről a Móranet-TV is beszámolt honlapján. Azt írták, a Délmagyarország újságíró-gasztroszakértőjét, Arany T. Jánost látta vendégül Duka Félix igazgató. A kiváló csülökből vittek át a polgármesteri hivatalba is, hogy Nógrádi Zoltán polgármester is megkóstolhassa.

Az Aranyszöm kemencéje az első abból a tizenötből, amit a júliusi XX. Homokháti Sokadalomra vásárol a város. A fesztivál gasztronómiai programjait idén kemencés sütés színesíti. Baráti társaságok jelentkezését várják, akik süteményt, kalácsot, húst sütnek majd a kemencékben. Lesz még sörfesztivál, grillezés, kemencében sült ételek bemutatója, lecsófesztivál és saslikkóstoló. A térség fesztiválja egy hétvégén keresztül, július 5. és 7. között kínál kulturális, művészeti, gasztronómiai és szórakoztató programokat a vendégeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában