Helyi kultúra

2024.03.16. 20:00

Júniusig ropják a Gólyás Folkudvaron

A szombati gasztro- és kézműves piacra ezúttal is megtelt a Gólyás Ház, de a levendulaszörp, kézműves méz, a batáta különlegességek és a kismesterek portékái mellé táncos programmal is várták a betérőket. A Gólyás Folkudvarban június végéig élő zenére oktatja a dél-alföldi táncok lépéseit Bagi Ferenc néptáncpedagógus és Bagi-Gajda Bernadett.

Darók József

Esőben is jókedvűen ropták a Gólyás Folkudvaron. Fotó: Darók József

Nyolc alkalmas táncházat indítottunk oktatással egybekötve a Gólyás Házban, a június 30-ig tartó Gólyás Folkudvart a Csoóri Sándor Alapítvány támogatásával valósíthatjuk meg, többnyire a gasztro piachoz csatolt elemként, hogy ezzel is színesítsük a programot. Szeretnénk a kicsiktől a nagyokig minden korosztályt megszólítani, hogy minél többen jöjjenek táncolni. A tánctanításra Bagi Ferencet és Bagi-Gajda Bernadettet kértük fel, elkísérték őket táncosaik közül is néhányan, és a Suttyomba Zenekar szolgáltatja az első napon a zenét 

– részletezte Lantos Anita, a művelődési központ művelődésszervezője.

Fotó: Darók József

Minthogy élő zenés táncházi sorozatot szerveztek, a későbbiekben is zenekarok muzsikájára rophatják a táncot a résztvevők, legközelebb a Róna Banda húzza a talpalávalót. A következő alkalom a húsvéthoz kapcsolódik, a Kossuth téren lesz az óvodásoknak táncház és tojásdíszítés, nagypénteken pedig a Gólyás Házban tervezik a program folytatását.

Az eleredő eső cseppet sem zavarta a táncolni vágyókat, sőt az egy órás, szünet nélküli vigasságot nem csak az árusok és a vevők élvezték, senki sem tűnt fáradtnak a végére. 

Fotó: Darók József

Szűkebb hazánk tánchagyományával, dél-alföldi táncokkal készültünk, abból is csárdásokat hoztunk, valamint szilágysági táncot, aminek az időjárás miatt a tanítása most elmaradt, de egy rövid bemutatót tartottunk

 – mondta Bagi Ferenc. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa, koreográfusa szerint nem ördögtől való a kultúránk, hogy ne tudná bárki megtanulni. 

Az első számú dolgunk itt a folkudvarban az lesz, hogy a dél-alföldi táncokkal ismertessük meg a helyi, és a közeli településeken élőket. Sajnos tánchagyománya nem maradt fenn Szentesnek, de bokrosi, szegvári táncanyag igen, és annál több ének is ismert, ezt igyekszünk megtanítani a gyereknek és a felnőtteknek

 – magyarázta Bagi Ferenc.

Fotó: Darók József

Élő muzsikára mindig sokkal könnyebb táncolni. 

Itt a zenekar megy a táncos után, a zenészek figyelnek ránk, és nyilván sokkal hangulatosabb is egy élő zenés táncház – tette még hozzá a néptáncpedagógus.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában