Szegedi hírek

2024.03.15. 09:00

Széchenyi-díjat kapott Szabó Gábor fizikus

Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban, Vitályos Eszter és Závogyán Magdolna a Pesti Vigadóban adtak át állami kitünetéseket csütörtökön. Szabó Gábor fizikus Széchenyi-díjat, a Szegedre szinte hazajáró Janza Kata Jászai MAri-díjat vehetett át.

Koós Kata

Szabó Gábor meghatározó szerepet játszott a szegedi ELI-ALPS Kutatóközpont létrehozásában és nemzetközi kapcsolatainak kialakításában, 2020-tól a kutatóközpont ügyvezetője.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Hazánk köztársasági elnöke, Sulyok Tamás nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott csütörtökön az Országházban.

Szabó Gábor fizikus, akadémikus Széchenyi-díjat vehetett át – tájékoztatott az MTI. Az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont ügyvezetője 1954. január 28-án született Nagykanizsán. 1978-ban végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) fizika szakán. 1993-tól a fizikai tudomány doktora, 2004-től az MTA levelező, 2010-től rendes tagja. 1978-tól a JATE Kísérleti Fizikai Tanszék ösztöndíjas gyakornoka, 1981-89 között a göttingeni Max Planck Intézet vendégkutatója, később a houstoni Rice Egyetem vendégprofesszora volt. 1994-től a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára, 2024-től professor emeritusa. 2000-2002 között az Oktatási Minisztérium kutatásfejlesztési helyettes államtitkára volt. 2004-2010 között az SZTE Műszaki és Anyagtudományi Intézet igazgatója, 2010-2018 között az SZTE rektora volt. 2021-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Meghatározó szerepet játszott a szegedi ELI-ALPS Kutatóközpont létrehozásában és nemzetközi kapcsolatainak kialakításában, 2020-tól a kutatóközpont ügyvezetője. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábban Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) Irányító Testületének tagja, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Kutatási területe a lézerfizika, fotoakusztikus spektroszkópia, a nemlineáris optika és a kvantumelektronika.

Szintén Széchenyi-díjat kapott Tímár József patológus, az orvostudomány doktora, aki a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen kezdte tanulmányait.

Kossuth-díjat vehetett át Zs. Vincze Zsuzsanna Harangozó Gyula-díjas koreográfus, érdemes művész, dramaturg, jelmeztervező, aki 2007-től a Honvéd Együttes keretében működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője, 2012-től szakmai vezetője. A magyar történelem neves eseményeit bemutató táncjátékokat állított színpadra (Benyovszky, Székely Dózsa György, A Tenkes kapitánya, a Kiegyezés/150, Éljen Petőfi!), produkcióit bemutatták a Nemzeti Színházban, a Művészetek Palotájában és több alkalommal a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. 

A Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapta Venetianer Pál állami díjas biológus, biokémikus, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori Szegedi Biológiai Központjának igazgatója a biológia területén végzett kiemelkedő tudományos életpályája, különösen a biokémia és a molekuláris biológia kutatása terén elért, nemzetközileg is figyelmet érdemlő kutatásai, valamint elkötelezett és példaértékű oktatói tevékenysége elismeréseként.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pesti Vigadóban adott át kitüntetéseket március 15-e alkalmából. 

Jászai Mari-díjat vehetett át Janza Kata, a Budapesti Operettszínház színművésze, aki 1996 óta visszajáró főszereplője a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Legutóbb tavaly nyáron a Chicago musicalben Morton mamaként láthatta a Dóm tér közönsége, idén pedig a Rebecca musical főszerepeiben tér vissza a Szabadtéri Játékok nagyszínpadára. Gallusz Nikolettel közösen, váltott szereposztásban alakítják majd Sylvester Lévay és Michael Kunze gótikus szerelmi történetének két fontos nőalakját: Mrs. Danvers házvezetőnőt, valamint a Gubik Ptra által játszott főhős sógornőjét, Beatrice-t. 

Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült a szentesi születésű Szentesi Zöldi László újságíró, a Magyar Nemzet lapszerkesztője. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában