Helyi kultúra

2024.04.04. 15:16

460 éves idén Szentes

Darók József

Az Országos Levéltárból kértek másolatot a királyi oklevélről. Fotó: Darók József

1564. április 4-én bocsátotta ki I. Ferdinánd király azt az adománylevelet, amely tanúsítja Szentes oppidum, azaz mezőváros mivoltát, így április 4-ét tekinthetjük a város születésnapjának.

Fotó: Darók József

A 460 esztendővel ezelőtt keltezett dokumentumban hétszer is odaírták a város neve után ezt a kifejezést. Az oppidum jelentőségéről Móra József önkormányzati képviselő a város születésnapjára időzített sajtótájékoztatón elmesélte, a mezőváros a középkorban azt jelentette, hogy a jobbágyok pénzben is leróhatták úrbéri terheiket, ez pedig nagy szabadságot adott számukra. Vásártartási joggal is felruházta a települést ez a cím, ami a fejlődés záloga volt, hiszen élénk árucserét bonyolított le a város 

– magyarázta a helytörténettel mélyebben foglalkozó képviselő.

Fotó: Darók József

Az egri káptalanban őrizték az oklevelet, ma az Országos Levéltárban található, ott másoltatta le a város, ezt a tájékoztatón is bemutatták Szabó Zoltán Ferenc polgármester társaságában. 

Ez a dokumentum a város szempontjából rendkívül fontos, bizonyítja, hogy a város polgárai büszkék lehetnek a múltjukra

 – fogalmazott a képviselő.

Fotó: Darók József

Még 1989-ben, a 425. évfordulót 55 rendezvénnyel ünnepelte a város, aztán feledésbe merült a megemlékezés. 

Móra képviselő úr kezdeményezésére indítjuk el az ünnepi évet, erősíteni identitásunkat, és hogy bemutassuk, honnan jöttünk, hol tartunk

 – mondta a polgármester. Az önkormányzat az évfordulóra egy logót terveztetett, ezt fogják használni az idei emlékévben kiadványokon és rendezvényeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában