Szegedi hírek

2024.04.26. 12:02

Beethoven IX. szimfóniájával ünneplik az EU-s csatlakozás évfordulóját

A Szegedi Szimfonikus Zenekar adja elő Beethoven IX. szimfóniáját a Széchenyi téren május 1-jén este. Schiller Örömódáját a Vaszy Viktor Kórus énekli majd, négy szólista is fellép a koncerten.

Koós Kata

Dubóczky Gergely dirigálja majd a Szegedi Szimfonikus Zenekart, Gyüdi Sándor a Vaszy Viktor Kórusban fogja énekelni az Örömódát. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Grandiózus szabadtéri koncertet rendez a szegedi városvezetés május 1-jén este fél héttől hazánk európai uniós csatlakozása húszéves évfordulójának megünneplésére. A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus 130 fős előadói apparátussal lép fel a Széchenyi téren, a városháza előtt. 

Gyüdi Sándor, a Szeged Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy először az Európai Unihóz csatlakozás évében, 2004-ben játszotta a zenekar az Ajándékkoncerten Beethoven IX. szimfóniáját a Dóm téren, utoljára pedig 2008-ban adták elő. 

Fotó: Gémes Sándor

Dubóczky Gergely, a zenekar művészeti vezetője, a koncert karmestere a humanizmus legnagyobb jelképeként méltatta Beethoven mesterművét. 

Beethoven mindig forradalmi, minden egyes új szimfóniával új műfajt teremtett. A IX. szimfónia különlegessége, hogy először került be a kórus a szimfónia műfajába. Amikor az utolsó tételben megszólalt az énekes, hogy a pokolbéli hangulatot átváltsa egy optimista, emberszerető és pozitív hangulatba, annak bomba ereje lehetett. Azt remélem, hogy most is meglepő lesz. Csodálatos szólistáik vannak, nagyon készülünk a zenekarral. A Schiller-idézet nem véletlenül vált az Európai Unió himnuszává, mert azt az otimizmust, derűt és reményt sugározza, amelyre most nagy szükségünk van

 – fejtette ki a művészeti vezető. 

Négy szólista énekel majd a nyolcvanperces koncerten. A szoprán szólista Horti Lilla, a mezzoszoprán Láng Dorottya, a tenorista Bartos Barna, a basszus szólista pedig Cser Krisztián lesz. 

Fotó: Gémes Sándor

Május 1-jén már hajnalban elkezdődnek a színpad és a nézőtér kialakításának munkálatai, így aznap a városháza előtti útszakaszt a parkolókkal együtt, valamint a Kiss Ernő utcát is lezárják a forgalom elől. Az ott parkoló autókat elszállítják a környező utcák egyikébe. Ezer széket helyeznek ki a közönség számára. A koncert esőnapja május 2-a, ha az időjárási körülmények miatt erre a napra tolódik a hangverseny, a lezárás 1-jén és 2-án is érvényben marad. 

Az ünnepség a koncert után tűzijátékkal zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában