Helyi kultúra

2024.05.12. 11:30

A makói fotográfus, Homonnai Nándor képei otthon, Székelyudvarhelyen

Egy hónapig láthatók a századforduló legismertebb makói fotográfusának, Homonnai Nándornak a képei szülővárosában, Székelyudvarhelyen. Makói múzeumban őrzött alkotásain nemcsak egyszerű polgárok bukkannak fel, de az egykori vármegyeszékhelyen élt, megfordult hírességek, például József Attila, Juhász Gyula vagy Móra Ferenc is.

Szabó Imre

Ezen az 1924. szeptember 18-án, a makói színház előtt készített híres fotón látható Juhász Gyula, Móra Ferenc, Réti Ödön, Espersit János, József Attila, Károlyi Lajos és Vertán Endre. Fotók: József Attila Múzeum gyűjteménye

– Büszkeség nekünk, hogy szülővárosába egy kiállítás erejéig visszavihettük Homonnai Nándor makói életét, munkásságát és emlékezetét – mondta a József Attila Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna annak kapcsán, hogy ezekben a napokban Székelyudvarhelyen látható a századforduló legismertebb fotográfusának néhány képe az intézmény gyűjteményéből. A különleges tárlat egy hónapig vendégeskedik a székelyföldi városban.

Huszonnégy évesen került Makóra

Homonnai Nándor Székelyudvarhelyen született 1880. január 16-án. Feltehetőleg Kolozsváron sajátította el a szaktudását, és magával hozta Erdély fellegvárának szellemiségét is. Csanád vármegye akkori székhelyére feltehetőleg édesapja, Homonnai Adolf kereskedelmi kapcsolatai sodorhatták. A 24 éves ambiciózus fényképész végül úgy döntött, hogy a virágzó Marosmenti városban telepszik le, alapít családot és kezdi egy hivatásos fotográfus mindennapi életét. Szaktudása, szorgalma révén hamar beilleszkedett a hagymakertészetéről ismert, kereskedőktől, iparosoktól nyüzsgő több mint harmincezer lelket számláló város társadalmába. 

Homonnai Nándor fiatalon, mindössze47 évesen hunyt el.

A színházi lapban is hirdetett

1904 áprilisában érvényesíttette iparbejelentését a hatóságoknál. Első hirdetéseit az évadját nyitó Hollósy Kornélia Színház naponta megjelenő Makói Színházi Lapok című lapjában, a Cigánybáró szereposztása felett jelentette meg, tudatosan célozva meg a művészetpártoló közönséget. Minőségi, igényes munkáival hamar maga mögé utasította a város többi műtermét. Több mint egy évtized után, anyagi gyarapodása révén lehetősége nyílt új házat építeni, amelynek felső szintjében tervezett egy napfényműtermet. Ez a Deák Ferenc utca elején, a mostani könyvtárral szemben – üzleti szempontból kedvező helyen, a főtér és a piac közelében – épült meg. 

Remek emberábrázoló fotográfus

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató lapunknak küldött visszaemlékezése szerint Homonnai remek emberábrázoló fotográfus volt. Műterme a háború alatt is működött: családok örökítették meg magukat és küldték ki a képet a harctéren szolgálóknak, vagy szabadságos katonákról készültek fényképek egyenruhában. A háború után a fényképészek helyzete is rosszabbra fordult, legjelentősebb fotói mégis ekkor készültek el. Megörökítette például a makói fából épült színház lépcsőin, csoportképen Juhász Gyulát, József Attilát, Móra Ferencet és helyi, illetve szegedi barátaikat. Ott volt a jángori zsidó temetőben is, ahol megemlékeztek a fiatalon elhunyt Makai Emil költőről és neki köszönhetjük az Espersit János otthonáról, dolgozószobájáról készült felvételeket, valamint a híressé vált József Attila-portrékat. 

A műterme 32 évig működött.

32 évig működött a műterem

Homonnai Nándor 1927-ben, egy hirtelen betegség következtében, mindössze 47 évesen hunyt el. Halálával Makón lezárult a leghíresebb helyi fényképészet működésének egy jelentős korszaka. Munkáját fia, Zoltán vette át – ő később a fővárosba költözött. A Homonnai cégjelzést viselő műterem 1936-ig működött az örökösök irányításával. Ez 32 éves történetével a maga nemében a leghosszabb ideig fennálló, legtekintélyesebb volt a városban, amely önmagában is sokra becsült ipar- és kultúrtörténeti emlék volt. Az épületet a 1980-as években bontották le. 

József Attila és testvére, József Etelka 1923 júliusában. 

Képei az 1950-es években kerültek a múzeumba

A makói József Attila Múzeumban található üvegnegatívok Péter László igazgatósága alatt kerültek az intézmény birtokába az ötvenes évek elején. Ezek zöme az úgynevezett Homonnai-gyűjteményből származik, szám szerint 16 ezer 616 darab. A hagyaték digitalizálását 2014-ben kezdték el a lelkes múzeumbarát, Halász Tamás segítségével. A fényképek sokat segíthetnek például az 1920-as évek viseletét kutató néprajzosoknak és történészeknek, de fontosak várostörténeti szempontból és a magyar irodalomtörténet számára is.

Kiállításmegnyitó filmbemutatóval

A Homonnai Nándor képei című, 34 tablóból álló kiállítás a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház meghívására érkezett Makóról a szülővárosba. A tárlatot a Holokauszt 80. évfordulója tiszteletére szervezték. A megnyitó után Fecső Zoltán dokumentumfilmjét is bemutatták, amelyben az elhurcolt udvarhelyi zsidóság túlélői vallanak, megidézve az egykori izraelita lakosság neves alakjait is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában