Napszínes

2024.05.15. 21:30

Virul a májusi határ

Koós Kata

Bármerre is induljon az ember most a városból, hasonló látványban lehet része. Fotó: Gémes Sándor

Móricz Zsigmond egyik, talán – méltatlanul – kevéssé közismert regényének címe Pipacsok a tengeren. Ez a műcím jutott eszembe, amikor megláttam a viruló pipacstengert Szeged határában. Bármerre is induljon el a városból most az ember, garantáltan hasonló látvány fogadja nem sokkal a városhatárt jelző tábla elhagyása után.  

Fotó: Gémes Sándor

Megduzzad a lélegzet és a lélek is a „múló kecsű pipacsok” szépségétől, amilyen jelzővel már Tompa Mihály illette a vadvirágok királynőjét egyik versében. Megihlette mások mellett Csokonait, Petőfit, Aranyt, Kosztolányit, Váci Mihályt, de Monet vagy éppen Szinyei Merse Pál is megörökítette ecsetével ezt a könnyed és egyszerű virágot. Még a neve sem hivalkodó: vadmák. Gúnyája is mentes a fölös cicomától, csupán vérpiros színével adhat alapot arra, hogy bárki a kacér jelzővel illesse. Ám talán nem nagyobb merészség vagy hivalkodás ez részéről, mint az egyszeri kamaszlánytól piruló orcája élete első bókjait hallván. 

Fotó: Gémes Sándor

A keresztény irodalomban több helyen megtalálható, hogy a keresztre feszített Krisztus véréből sarjadt ki a pipacsvirág. Állván a mezőn, gyönyörködvén a látványban az jutott eszembe, hogy talán a Jóisten is hasonlóképpen gyönyörködhet és lelheti örömét az emberben. Mert a mű összességében és egyenként is gyönyörű: gyorsan hervadó, múlandó szépségű vadvirág. Bárcsak az ember is megtanulná már végre így szemlélni önmagát és társait.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában