Szeged

2021.10.10. 13:23

Új kiállítás nyílt a látogatóközpontban

Az Erasmus-programon részt vett, magyar diákok és tanáraik alkotásaiból nyílt kiállítás a hétvégén a szegedi Dóm látogatóközpontjában.

Munkatársunktól

Szeged, 20211009. "Ne hagyjátok az iskolát..." címmel nyílt kiállítás a Dóm Látogató Központjában az Olaszországban Erasmus ösztöndíjjal tanuló magyar diákok és oktatóik munkáiból. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A tárlat Bekay Nagy Maya 30 éves tanári munkájának összegzése, amelynek során az Erasmus-programban részt vett magyar diákokat tanította. A tárlaton 17 fiatal alkotó és 13 művésztanár festményei és kisplasztikái láthatók. Az időszaki kiállítás október 29-ig tekinthető meg a Szegedi Dóm Látogatóközpont nyitvatartási idejében, hétfőtől péntekig, 9-17 óráig.

„Ne hagyjátok az iskolát...” címmel nyílt kiállítás a Dóm Látogató Központjában az Olaszországban Erasmus ösztöndíjjal tanuló magyar diákok és oktatóik munkáiból. Fotó: Frank Yvette

Bekay Nagy Maya Budapesten született, de évtizedek óta Olaszországban él, így a nyugat-európai diaszpóra jeles képviselőjeként beleillik a Kárpát-haza Galéria szellemiségébe.

Gimnáziumi tanulmányai után kitanulta az ötvös- és textilművészetet, majd a hetvenes években áttelepült Olaszországba. A Maceratai Szépművészeti Intézetben 1975-ben szerzett diplomát lakberendezés és építészet szakon, majd 1979-ben Remo Brindisi és Raul Batocco mesterektől tanult a Maceratai Szépművészeti Akadémia festő szakán. Két évig teológiát hallgatott a Marchei Teológiai Intézetben, majd Rómában a bencés Szent Anzelm Egyetemen, a maceratai, a carrarai, a calabriai és bari Szépművészeti Akadémiákon tanított.

Fotó: Frank Yvette

A festőművész tudatosan vállalja, hogy magyarsága mellett művészete azokból a keresztény gyökerekből táplálkozik, amelyből a valódi európai értékrend is. Egyházi témájú festményei és oltárképei számos olaszországi templomban és kolostorban megtalálhatók, így az umbrai Terni városában a Szent Szűz Szíve templomban, a marchei és umbriai templomokban, valamint Budapesten a pasaréti plébániatemplomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában