Szentesikumok

2022.01.27. 15:30

Tégla és szkíta temetőrészlet az értéktárban

M.A.

A települési értéktárba került a Pengetõ Citerazenekar. Vezetõjük, Mélykútiné Németh Kornélia és Szabó Zoltán pm. Szûcs Ildikó képviselõ. Fotó: Vecseri Ferenc

Három új elemmel bővítette a „szentesikumok” körét a szentesi értékek gyűjteményének kezelését 2014 óta ellátó Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottság. A grémium legutóbb a Pengető Citerazenekar munkásságát, a szentesi téglakészítésnek emléket állító önálló téglagyűjteményt és a „Veker-zugi” kultúra néven is­­mert régészeti lelőhelyet is a települési értéktárba emelte. 

Az 1995 óta működő Pengető Citerazenekar a város egyik legismertebb népzenei együttese. Az elmúlt években több országos aranyminősítéssel, nívódíjjal, Arany Páva díjjal, KÓTA nagydíjjal rendelkezik. A város hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében több évtizede végzett magas színvonalú tevékenységükért 2001-ben Csongrád Megye Alkotói Díját, 2005-ben a Szentes Városért Emlékérmet vehettek át. 

A „szentesi téglaépítés emlékei” önálló téglagyűjtemény is a települési értéktárba került. A gyűjteményt három helyi téglagyűjtő, Bencsik Rita, Bugyi Attila és Nagy Zoltán hozta létre, hogy emléket állítsanak a város téglagyárainak, építőinek, a helyi ipartörténetnek. 

Szintén a „szentesikumok” sorát gazdagítja a Veker-zugi kultúra néven ismert régészeti lelőhely is. A leletegyüttes a Koszta József Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeumban látható. A kiemelten védett régészeti lelőhely Szentestől északra, az Ágas-halom nevű kiemelkedés oldalában található. A szkíta temetőrészlet a hazai és külföldi régészeti szakirodalomban egyaránt emblematikus jelentőséggel bír. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában