Helyi kultúra

2022.06.22. 12:17

Nincs több unalmas perc a parkban

Egy könyv jó társunk lehet randira vagy edzésre várva, vagy épp csak egy kellemes séta közbeni pihenőn. De mit tehet az ember, ha éppen nem vitt magával olvasnivalót? Erre kínál megoldást a „könyvcsere-pont” a szentesi Dózsa-háznál.

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A „Szentesen olvasok” közösség a Szentes Városi Könyvtár segítségével és a Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Csoportja és a Szentes Városellátó Nkft. támogatásával alakított ki egy közös pontot, ahol a kíváncsi lelkek és az érdekes könyvek találkozhatnak.

A Dózsa-kerti szekrényből bárki vihet el olvasnivalót, amit aztán vagy visszatesz a helyére, vagy hoz helyette egy másik könyvet. A könyvszekrény negyven kötettel indult, de pár nap után már több mint ötven könyv várja az olvasókat.

 A csoportunk egyik tagja osztotta meg a „Szentesen olvasok” közösségben, hogy Szegváron is működik ilyen könyvcsere-pont. Én feldobtam az ötletet, hogy mi lenne, ha itt is létrehoznánk egy ilyet, amire mindenki pozitívan reagált 

– mesélt az ötlet szárba szökkenéséről Szőcs-Józsa Adrienn.

Fotó: Majzik Attila

A olvasó-csoport az ötletükkel megkereste a városi könyvtárat, ahol Szekeres-Dancsó Mónika igazgató rögtön az ügy mellé állt. A könyvtár a kapcsolatrendszerével segített, a máltaisok szentesi csoportja adta a szekrényt, a városellátó munkatársai pedig kicsit „kipofozták” és a helyszínre szállították.

Az induláshoz szintén a könyvtár nyújtott segítséget, de a „Szentesen olvasok” közösség tagjai is lelkesen pakolták be az olvasnivalót a könyves szekrénybe.

 Krimik, klasszikus szépirodalom, szakácskönyvek és mesekönyvek kerültek be a könyvcsere-pontra. Körülbelül negyven kötettel indultunk, de már látszik, hogy vittek el az első könyvek közül és tettek is hozzá, most ötvennél is több könyv van a szekrényben 

– tette hozzá a könyvtár igazgatója.

Szerintünk egy hiányt pótol ez a könyves pont. Ha valaki itt sétál a parkban, vagy vár valakire, akkor addig sem unatkozik, olvasgathat ezen a szép helyen. Jó, ha az ember bármikor a kezébe tud venni egy könyvet 

– mondta el Szőcs-Józsa Adrienn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában