Szegedi hírek

2022.07.23. 18:57

Kardforgatás rekordmelegben - Fotók

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Nándorfehérvári Emléknapokat Szegeden. A szombati rekordmeleg napon délelőtt és délután is korhű bemutatókat tartottak a Mátyás téren.

A 40 fokos forróságban is teljes páncélzatban bemutatóztak a hagyományőrzők. Fotó: Karnok Csaba

A nándorfehérvári csata 566. évfordulójára emlékeztek szombaton Szegeden. A Klauzál térről indult dobos-zászlós felvonulás az alsóvárosi ferences templom előtti térig vezetett, ahol rekkenő hőségben várták az érdeklődőket a hagyományőrző egyesületek, amelyek tagjai igyekeztek sátraikat árnyékos helyeken felverni. 

Így is azonban mély együttérzéssel voltunk irántuk, amikor megláttuk, hogy a valaha volt legforróbb napon hosszú ujjú ingben, hosszú nadrágban, csizmában, fejfedőben, sőt némelyek vastag mellényzetben dolgozták végig a napot.

A rendezvényt Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes nyitotta meg, aki emlékeztetett: az alsóvárosi templom mellől indultak meg a magyar csapatok, hogy Nándorfehérvárnál a tízszeres túlerővel szemben helyt álljanak.

Sikerük sokáig elvette a törökök kedvét hadjáratok indításától. Ebben az időben a keresztény Európa védelmét a királyi Magyarország biztosította 

– fogalmazott. Latorcai emlékeztetett: jelenleg is déli határainkra kell figyelni a migráció miatt, ugyanakkor keletre is a háború miatt. 

 Most is az a kérdés, megtartjuk-e Magyarországot magyarnak, Európát pedig kereszténynek 

– jelentette ki.

A programsorozat moldvai táncok bemutatásával kezdődött. Az élőzenés táncház után délelőtt rendeztek haditornát, lovagi bajvívást, illetve hangos robbanások kíséretében bemutatták a tűzfegyvereket. A legnagyobb sikere kétségkívül az autentikus küzdelmeknek volt, amelyek egy részét nehéz páncélzatban vívták a hagyományőrzők. Küzdöttek bárddal, láncos bottal, tollas buzogánnyal és hosszú karddal is.

 A mellényt és az alatta lévő inget simán átizzadjuk, de ez ezzel jár. Hőgutát sem nehéz ilyenkor kapni, arra azért nem árt odafigyelni 

– mondta mosolyogva Nagy Gábor, az Oroszlánszív Lovagrend alapítója. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy az embereknek élőben megmutassák a 14. század közepi harcokat, hiszen azok teljesen mások, mint amilyeneknek a filmekben ábrázolják.

A programsorozat délután középkori fegyver-és hadibemutatóval, bábelőadással, koncerttel folytatódott, a napot pedig tűzzsonglőrök zárták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában