Sándorfalvi művésztelep

2022.08.14. 08:00

A befogadás a művészet lényege

Termékeny két héten van túl az a hat képzőművész, akik az utóbbi időszakot Sándorfalván töltötték, az Újműhely Művésztelepen. A művésztelep utolsó napját szombaton egy kiállítással zártak. Az elkészült művekből minden művész egyet Sándorfalván hagy, hogy gyarapodjon a település kortársművészeti gyűjteménye.

Nyolc szobor és nyolc festmény látható a kiállításon. Fotó: Török János

Fotó: [email protected]

– Nagyon termékeny két hetet tudhatunk magunk mögött. Úgy tudtunk nyugodtan alkotni, hogy közben a közönségnek, a befogadóknak is tudtunk lehetősséget adni arra, hogy bepillanthassanak abba, hogyan dolgozunk 

– mondta a Délmagyarországnak szombaton a sándorfalvi Újműhely Művésztelep zárókiállításának megnyitóján, a Pallavicini-kastélyban a művésztelep vezetője.

Retkes Máté, aki maga is szobrászművész azt is elmondta, hogy – bár a művészek magányosan szeretnek alkotni – az érdeklődőknek mégis volt lehetőségük arra, hogy bepillantsanak a munkájukba. Szerinte nagyon fontos a kommunikáció a nézőkkel, vagyis a befogadókkal, hiszen „a befogadással fejeződik be egy műalkotás”.

Fotó: Török János

Maga a művésztelep Homokpusztán volt, ahogy tavaly is, de Retkes Máté szerint idén már sokkal több helyi és környékbeli látogatta mag őket, ami azt mutatja, hogy kíváncsiak az emberek a kortárs művészetre. Kilátogatott hozzájuk például a helyi idősek klubja is. Kihangsúlyozta azt is, hogy nem csak a közönség befogadó Sándorfalván, hanem a település vezetése is, és a helyi vállalkozások is melléjük álltak, sokan támogatták a művésztelepet, ami nagyobb városokban is ritka. A művészek egyébként meghívásra érkeztek a kisvárosba. Szállásukat és ellátásukat is az önkormányzati támogatásból és a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből, valamint a már említett támogatók segítségével finanszírozták.

A szombaton este megnyílt kiállításon nyolc szobor és nyolc festmény látható, amelyek az elmúlt két hétben készültek. Az alkotók azzal hálálták meg a város vendégszeretetét, hogy egy-egy művet Sándorfalván hagytak, hogy gyarapítsák a település kortárs művészeti gyűjteményét.

Retkes Máté azt is elmondta, hogy a tervek szerint, és ha minden jól megy, jövőre visszatérnek Sándorfalvára, újabb két hétre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában