Ipar és művészet kölcsönös vonzalma

2022.09.22. 18:12

Kerámia szimpózium: nyílt napot tartottak a művészek

Félidejénél tart a 25. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium. Nyílt napot tartottak csütörtök délelőtt a Nemzetközi Kerámia Központban.

Tábori Szilvia

Kiszely Mária munka közben a Nagy Sándor utcai kerámia központ egyik műtermében. Fotó: Tábori Szilvia

A kék évek óta Kiszely Mária alkotásainak meghatározója, ám az idei Vásárhelyi Kerámia Szimpózium témája egyértelműen kijelölte számára a színválasztást. Az egyébként belsőépítészként ismert művész a többhetes dél-alföldi program rendszeres résztvevője. A szeptember közepén a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban elindított, most félidőnél járó szimpózium meghívott alkotói mindig egy előre meghatározott hívószóra reflektálnak. Idén az elsőre nehezen körvonalazható reménységet választotta az eseményt már huszonöt éve szervező Pannonhalmi Zsuzsa keramikus. Döntéséről úgy fogalmazott lapunknak: a koronavírus-járvány miatti bezártságból éppen csak éledezve gondolta ki a jubileumi szimpózium tematikáját, akkor még mit sem sejtve a szomszédos országban kitörő háborúról vagy az elszabaduló energiaárakról. A reményre különösen nagy szükségünk van ezekben az időkben. 

A kék a béke, a csend és így a remény szimbóluma Kiszely Máriának, aki az első égetésre készítette elő műveit. 

A hosszú vándorlásáról hazaérkező fecske is a remény jelképe, képeim központi motívuma lett tehát ez a madár. Ám a végeredmény mindig az idő függvénye, a mostani nyirkos időben nehezen száradnak a tárgyak

 – mondta lapunknak a szimpózium csütörtök délelőtti nyílt napján az alkotó. 

Az október közepén záruló program technológiai hátterét ezúttal is a város kerámiára szakosodott gyárai biztosítják, ahol a művészek kipróbálhatják a különféle anyagokat, az egyes technológiákat és égetési módokat, a legfinomabb porcelántól a legdurvább samottig. Mint azt Megyeri József, az Imerys Kft. minőségügyi vezetője lapunknak elmondta: sokan emlékezhetnek az egykori vállalatvezető Schleiffer Ervinre, aki szívügyének tekintette az ipar és a művészet találkozását, ott volt a mozgalom alapításakor. Ugyan ipari kerámiát gyártunk, de a művészi alkotások mondhatjuk úgy, esztétikailag  kibontják ezt a műfajt. Érdeklődve figyeljük az általunk kínált anyagok alkalmazását. 

A résztvevő művészek: Albert Ildikó, Hertel Katalin, Kiszely Mária, Kutak Adrien, Teresa Langerova, Nagy-György Ágnes, Sebesi István, Pannonhalmi Zsuzsa, valamint Tomai Kata.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában