Drótból készült alkotások

2022.10.13. 20:18

Áttetsző szobrokból nyílt kiállítás

Többszörös vizuális élményt nyújtanak Csemniczky Zoltán, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai, amelyekből csütörtökön nyílt tárlat az SZTE Juhász Gyula Pedagógsuképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének kiállítóterében.

Koós Kata

Csemniczky Zoltán szobrászművész drótszobrai minden szögből más-más látványt nyújtanak. Fotó: Török János

A különleges, drótból készült alkotásokat szemlélve minden szögből más-más látvány tárul a látogató elé, amelyet mintegy megkoronáz az áttetsző szobrok fehér falakra vetülő árnyéka. Az alkotó a hajdani Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán diplomázott biológia-rajz szakos tanárként. 

A kiállításmegnyitó résztvevőit Döbör András dékán köszöntötte, aki a JGYPK sokszínűségét méltatta.  

Azon túl, hogy a kar tanárokat, pedagógusokat képez, igaz a tétel, amit még egyik elődöm, Galambos Gábor fogalmazott meg. Mégpedig, hogy a pedagógus szó fogalmát tágan fogjuk fel, hiszen nemcsak a tanárt, tanítót vagy óvodapedagógust tekinthetjük pedagógusnak, hanem mindenki mást is, aki tanít, nevel, alkot, és ezzel hatással van a környezetére, a társadalomra – mondta a dékán. 

A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, aki az alkotó szavait idézte. „Alapesetben a fény-árnyék hatások hozzák létre a plasztikát, de nekem egyszercsak érdekesebb volt az, hogy milyen az egésznek a szerkezete. Milyen a szobor, amikor bele lehet látni, amikor a különböző nézetekből az áthatások, a térbeli viszonyok eltérő rendszere működik” – elevenítette fel Csemniczky Zoltán egy korábbi nyilatkozatának sorait. Majd a kiállítás különleges atmoszféráját méltatta. 

Ha a tartalmi mozzanatok faggatására vállalkozunk, akkor az ürességre, az üresség megragadására, felmutatására hívhatjuk fel a figyelmet. Az ősi félelem az üres terektől, az ürességtől való irtózás lehet a rejtett, mélyebb indítéka e különös drótszerkezetek, dróthálók, drótkötegek és drótgubancok megszületésének

 – mondta Wehner Tibor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában