Szegedi hírek

2023.01.19. 20:00

Feltárultak a tondó titkai - A szegedi Angyali üdvözlet jelenleg római kiállításon látható

Nemzetközi hírű, szegedi Vasari-festmény történetének ismertetésével ünnepelte a Magyar Kultúra Napját csütörtökön a Szegedi Akadémiai Bizottság és a Közéleti Kávéház. Az Angyali üdvözlet jelenleg a római Falconieri-palotában tekinthető meg.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott főrestaurátora tartott előadást a Magyar Kultúra Napja alkalmából csütörtökön a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A restaurátorművész a szegedi Angyali üdvözlet, Giorgio Vasari késő-reneszánsz alkotásának kalandos történetét ismertette hallgatóságával. A SZAB és a Közéleti Kávéház közös estjének házigazdája Szolnoki Zoltán történész volt. 

1570-ben V. Pius pápa bízta meg a manierista művészt az Angyali üdvözlet megfestésével. A tondó egyike volt annak a négy kerek alakú festménynek, amelyek az Apostoli Palotaegyüttes Pius-tornyában, a harmadik emeleten kialakított Szent Mihály-kápolnába készültek, és a legújabb kutatási adatok szerint 1798 után Napóleon seregeinek zsákmányolásai, majd a pápai palota lakosztályainak 1815-ben megkezdett átépítése során szóródtak szét.

A műalkotást 1896-ban vásárolta meg egy fővárosi műgyűjtőtől a Szegedi Naplót alapító szintén műgyűjtő Enyedi Lukács feleségével, Zsótér Ilonával. Azonban akkor még alkotója kilétét homály fedte, a mű több név alatt futott. A házaspár végrendeletében rögzítette, hogy haláluk után gyűjteményük minden darabja a Móra Ferenc Múzeumot illeti. Az özvegy 1922-ben történt eltávozása után azonban 33 örökös jelentkezett, hogy elvitassa a szegedi múzeum öröklési jogát. Így az intézmény 1925-ben a 120 műkincsből mindössze hármat kapott, de szerencsére köztük volt az ismeretlen eredetű Angyali üdvözletet ábrázoló tondó is. 

Szabó Tamás elmondta, a múzeum képzőművészeti osztályvezetője volt, amikor megtalálta az akkor már körülbelül 85 éve érintetlenül heverő műalkotást az épület padlásán. 

– Mellbevágóan álomszép volt koszosan, bebarnulva is – emlékezett vissza a restaurátorművész, akinek kezdeményezésére 2007 és 2009 között sikerült igazolni a dollármilliós értékű táblakép eredetét, megrendelőjét és az egykori pontos helyét. Az áttörést Louis A. Waldman művészettörténész, világhírű Leonardo-kutató állásfoglalása hozta el az azonosításban, aki egyértelműen Vasari munkájának minősítette. A szegedi Angyali üdvözletként kanonizált alkotás névadó ünnepségét 2011. május 21-én tartották a Dómban, a tondót Kondé Lajos plébános szentelte meg. 

Tavaly novemberben a festmény több mint 220 év után visszatért Rómába. Történetéről kiállítás nyílt a Falconieri-palotában, a Római Magyar Akadémia grandiózus épületében, amely az örök város központi részén helyezkedik el. A tárlatot a világhírű gyűjteményeiről ismert Vatikáni Múzeumok főigazgatója, Barbara Jatta nyitotta meg. A három teremben kialakított kiállítás kurátora Szabó Tamás volt, aki termenként külön tematika köré szervezte a tárlat anyagát. Az első terem a Vasarit megbízó V. Pius pápát mutatja be a látogatóknak, a második a hajdani Szent Mihály kápolnát és magát a szegedi Angyali üdvözlet tondót, az utolsó teremben pedig a restaurálási munkálatokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában