Zöld musical a színpadon

2023.02.13. 18:10

Kettős értelmezésű cím a Naplopó - Galéria

A megújuló energiák fontosságára hívja fel a figyelmet a szentesi színház következő előadása. A fiataloknak szóló darabot Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező rendezésében viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház társulata.

Majzik Attila

Fontos témákról szól „fiatalokra szabva” a darab. Fotó: Majzik Attila

Sok szórakoztató elemmel, humorral, mesei keretek között irányítják rá a gyerekek figyelmét a Tóth József Színház és Vigadó következő előadásában arra, hogy az emberiségnek a fosszilis energiahordozók fogytával a megújuló energiák, a víz, a szél és a nap ereje felé kellene fordulnia. A Naplopó című musical történetében a lusta falusi fiú, Naplopó Szanszuke nem hajlandó dolgozni, ő ésszel szeretne pénzt keresni. Csalafinta trükkökkel túljár mindenki eszén, de mégis majdnem rajtaveszt. Az, hogy vajon sikerül-e feltalálnia a napelemet és elnyeri-e végül a falu leggazdagabb lányának kezét, a darabból kiderül.

– Az előadás alapja egy középkori japán tanmese, ezt fontuk össze a napelem feltalálásnak valós történetével, de József és a fáraó álmának bibliai története is megjelenik egy rap-betét formájában." Dramaturgiailag ebből a három történetszálból áll össze a darab. A főszereplő egy hétalvó, aki a furfangosságával szeretne érvényesülni, méghozzá a nap erejének hasznosításával. Így válik kettős értelmezésűvé a darab címe – részletezte Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező. 

Mint elmondta, régi vágya volt, hogy a hazai színpadokra is elhozza a japán kultúrát. A hitelesség érdekében két japán tanácsadó, Koizumi Hirosi és Funamoto Jukihito dolgozott a rendező mellett, Czapp Ferenc zeneszerző pedig japán hangszerekre írta a darab betétdalait, így a nézők valóban a 19. századi felkelő nap országában érezhetik magukat.

A hagyományos japán zenén alapuló muzsikák mellett a Viharsarok Táncszínház táncosai és táncbetétei teszik még izgalmasabbá az előadást, amiben Zalán Tibor dramaturgként, Libor Katalin díszlet- és jelmeztervezőként, ifj. Mlinár Pál pedig koreográfusként működik közre.

Az előadást február 14-én és 15-én két-két alkalommal láthatja a közönség a szentesi színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában