Séta ma már nem létező helyeken

2023.02.14. 18:50

Múlt századi pillanatképek Vásárhelyről

A kötet olvasói ma már nem létező vagy teljesen átalakult vásárhelyi helyszínekre is eljuthatnak az írások és az archív fotográfiák segítségével.

T.Sz.

Az emlékekből összeálló mozaikok új szemszögből világíthatják meg Hódmezővásárhely épületeinek és lakóinak történetét. Fotó: Tornyai János Múzeum

A 19-20. század fordulójának Hódmezővásárhelye jelenik meg Kiss Lajos néprajzkutató visszaemlékezésein, Plohn József fényképész felvételeivel illusztrálva a Tornyai János Múzeum legújabb, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kiadványában. A Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus által írt és szerkesztett könyvet szerdán 17 órakor mutatják be a közönségnek a vásárhelyi közgyűjteményben. Az eseményen a szerzővel Frauhammer Krisztina néprajzkutató beszélget.

A nyolcvan oldalas könyv első harmada önálló tanulmányokban mutatja be a várost a huszadik század fordulóján, valamint a Kossuth-díjas néprajztudós Kiss Lajos életét és munkásságát. A minden szemelvényt egyedi rajzokkal, fotókkal és művészeti alkotásokkal illusztrált visszaemlékezés-gyűjtemény végigvezeti az olvasót Kiss Lajos szülői házától, annak virágoskertjén át a sáros utcákon keresztül a belvárosig, ott megismerve a korabeli Ó- és Újtemplomot, valamint a gimnázium épületeit. 

A kötet olvasói ma már nem létező vagy teljesen átalakult vásárhelyi helyszínekre is eljuthatnak az írások és az archív fotográfiák segítségével, mint például a mázsaházba, a Nyári Színkörbe, a közfürdőbe vagy az egykori Népkert ligetes köröndjére. A könyv záró fejezete a művészbarátokhoz, Tornyai Jánoshoz, Pásztor Jánoshoz és a Plohn-műterembe nyújt bepillantást.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában