Szegedi hírek

2023.03.11. 15:23

A vadászok a legjobb böllérek - Fotók a rendezvényről

Kilencedszer rendezték meg szombaton Petőfi-telepen a böllérnapot, melyen kiderült, a zsűri szerint a vadászok csapata készítette a legfinomabb kolbászt. Amellett fogyott a pálinka, a fánk, a töltött káposzta, a különböző sütemények megválasztották a legszebb böllért – rögtön kettőt –, az otthonkák is versengtek és megtalálták a disznók legjobb tanítványait, vagyis a legjobban röfögőket.

Imre Péter

A pálinka a disznóvágások, disznótorosok első számú itala, kötelező többször is koccintani vele. Fotók: Imre Péter

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a kilencedik Petőfi-telepi böllérnap résztvevőit és közönségét: zuhogó esővel, széllel és hideggel indult a nap – ez a mulatságot, a jókedvet alig zavarta –, később kicsit enyhült, de az eső lába végig lógott. A kultúrház termében telt ház előtt tartották a böllérek szépségversenyét, és a jelmezbe öltözöttek közül Vörös László és Peti bácsi, alias Kiss Péter kapta a legnagyobb tapsot, így ők győztek.

Kellemes kikapcsolódás

– Szabó Sándor országgyűlési képviselővel 2014-ben közösen találtuk ki a böllérnapot, a lakosok szeretik, alig várják a következőt, idén 17 csapat nevezett a kolbásztöltésre és -sütésre. Máskor is megviccelt már minket az időjárás, de egy kivétellel mindig megtartottuk, 2021-ben a Covid miatt maradt el – mondta Szénási Róbert önkormányzati képviselő. Megígértették vele, jövőre is lesz böllérnap.

Forgatag

– Zuhogó esőben jöttünk ki reggel fél 8-kor, de a rossz időjárás nem állhatta az utunkat – mondta Mojzes Sándor, a Sógorok italbolt csapatának kapitánya. Megjegyezte: társaságuk főböllére, Keresztes József volt, ő kavarta, ízesítette a bélbe valót. Az Oldalkocsis névre hallgató team vezére, Wessenauer Péter elárulta: békésiesen ízesítették a tölteléket. Kóstoltuk, mindkét baráti társaság finom disznóságot készített, az 5-5 kiló, minden indulónak kiporciózott darált húsból. De a pálinka sem hiányzott sehol sem a nélkülözhetetlen alapanyagok közül.

– Ebben sincs sok só... - jegyezte meg Ludvig Zoltán, tavalyi bakijára célozva, amikor kihagyta a töltelékből a sót. – Biztos utánozni akartak – érkezett a zrikálás. Pár méterrel arrébb a Petőfi-telepen hagyományosan Illés nevű kiszebábot vetették tűzre – a rátűzött fogadalmakkal, kívánságokkal együtt –, akit „felesége”, Illésné sírva-ríva búcsúztatott. Egy kisgyerek megjegyezte, „elégetik a gonosz banyát!”, rögtön jött a válasz az „özvegytől”: – Nem, az én vagyok!

A télűzést, tavaszköszöntést a vidám röfögőverseny követte, ahova a „porondmester” megfogalmazásában jelentkezett kandisznó, anyakoca és kismalac, vagyis – bár valószínűleg nem kell megfejteni, lefordítani –, egy-egy férfi, nő és több gyerek. A kicsiknél Emma és Dani volt a legügyesebb utánzó, míg a felnőtteknél Godó Zoltán cifrázta a legjobban.

Kolbászdobogó

A kolbászt töltő és sütő 17 csapat közül 13 oklevelet vehetett át, részvételéért. A közönségdíjas a Petőfi-telepi Nyugdíjas Baráti Kör lett, a 3. helyen a Töltősök, a másodikon a Kolbászok végeztek, a győztes a Vadászok, Vörös-Godó-féle csapata lett, vagyis őket erősítette a röfögőbajnok is. Azt azért nem hisszük, hogy otthon disznóvágáskor röfögéssel terítik le a mit sem sejtő áldozatot, vagy lelövik a hurkának, kolbásznak és szalonnának valót. Talán jövőre így csinálják...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában