Szegedi hírek

2023.03.02. 17:55

Kuflikkal nyit a bábszínház (Fotók)

Rejtélyes lények tűntek fel csütörtökön kora délután a Tisza Lajos körúton. Pattogó mozgással próbáltak behatolni a Kövér Béla Bábszínház zárt kapuján. Akciójuk ezúttal kudarcba fulladt, ám mint kiderült, vasárnap délután sikerrel foglalják majd el a színpadot.

Koós Kata

Az ugródudorral rendelkező lényeknek csütörtökön még nem sikerült bejutni az épületbe, ám vasárnap már biztosan meghódítják a színpadot. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Kéthónapnyi kényszerű zárva tartás után vasárnap 17 órakor nyitja újra kapuit a nagyközönség előtt a Kövér Béla Bábszínház. Az újranyitás örömünnepének apropóján nem akármilyen lények lépnek majd színpadra. Pontosabban, ahogy a csütörtöki, beharangozó sajtótájékoztatón kiderült, épphogy akármilyen lények. Úgynevezett kuflik. 

A Dániel András népszerű meséi alapján készített Egy kupac kufli című bábelőadást Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője álmodta színpadra. A főszereplőkhöz hasonlóan a próbafolyamat sem volt szokványos, ugyanis az intézmény zárva tartása miatt egy lakás nagyszobájában zajlott. 

– A kupac kuflik bent voltak egy rakásnyi lakásban. A bábszínházunknak ugyanis van egy lakása, és nagyon szerencsések voltunk, mert a nagyszoba centire pontosan olyan széles, mint a színpadunk – mondta el Schneider Jankó.

Mit lehet tudni a kuflikról? Kiss Ágnes bábszínház-igazgató elmondta, azt biztosan, hogy egy réten laknak és ugródudorral rendelkeznek. 

Schneider Jankó azzal folytatta, a nagy érdeklődés miatt esett Dániel András mesehőseire a választása. 

– A kuflik játékossága nagyon érdekelt. Szerintem rendkívül szerethető formák a maguk egyszerűségével, jól követhető történetével. Emellett óriási poénhalmaz van bennük, ami a háromévesektől kezdve a szülőknek, nagyszülőknek egyaránt nagy élményt nyújthat. Egészen egyedi módon képesek megoldani a problémákat. Például zavarja őket, hogy éjszaka fönt van a Hold, és arra jutnak, hogy le kellene valahogy kapcsolni. Hat kéz lesz a hét bábra, ezt művészeti vezetőként nagyon izgalmasnak tartottam. Úgy gondolom, ez jó lehetőség a színészek számára is. Az előadás ritmikájában a rajzfilm adta a mintát – mondta el lapunknak. Az előadást Spergel Anna, Kalocsányi Gábor és Rácz Mihály játssza majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában